Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kungoti vseslovenska razstava ročnih del in rezbarstva

Za vas piše:
Anita Kirbiš
Objava: 05. 05. 2022 / 07:26
Oznake: Dogodek, Občina
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 05.05.2022 / 09:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kungoti vseslovenska razstava ročnih del in rezbarstva
Podžupan Občine Kungota Rudi Matjašič, spodnjekungoška princesa Mišela Kraševec in Dušan Knehtl, predsednik Kungoških detlov. FOTO: Anita Kirbiš

V Kungoti vseslovenska razstava ročnih del in rezbarstva

V kulturni dvorani Zgornja Kungota so odprli vseslovensko razstavo ročnih del in rezbarstva, kjer so razstavili prek 800 umetnin. Razstavo si lahko brezplačno ogledate do nedelje, 8. maja.

Rezbarstvo je doživelo svoj prvi razcvet že v Starem Egiptu, danes pa predstavlja umetniško oblikovanje skulptur iz lesa. Postalo pa je eden lepših hobijev, ki zahteva kanček umetniškega navdiha.  

Kungoški detli danes samostojno društvo 

Rezbarsko umetniško društvo Kungoški detli je bilo ustanovljeno leta 2015.  Združuje ljubitelje te zvrsti umetnosti predvsem iz občine Kungota. Prvih pet let so delovali pod okriljem KUD Kungota, od 2020 pa delujejo kot samostojno društvo, ki danes šteje prek dvajset aktivnih članov. Že od samega začetka mu predseduje rezbar Dušan Knehtl, znan po redkih pasjonskih jaslicah pri nas. Vsak četrtek imajo delavnico, kjer rezbarji ustvarjajo iz lesa, modelarji in kiparji pa z motornimi žagami. Svoja umetniška dela razstavljajo na samostojnih razstavah v domačem okolju in širše. 

Pri delu uporabljajo naravne materiale 

Zadnjih sedem let so organizatorji vseslovenskih razstav cele palete ustvarjalcev, od rezbarjev, kiparjev, rokodelcev, slikarjev, modelarjev, pirografov in izdelovalcev intarzij ter ročnih del. Pri svojem delu uporabljajo pretežno naravne materiale, od lesa, kamna, gline, keramike in slame. K sodelovanju povabijo vsa slovenska društva, letos so se ponovno odzvali številni. 

Na razstavi so zaigrali na staro lajno 

Ob odprtju razstave je zbrane nagovoril podžupan Občine Kungota Rudi Matjašič, ki je poseben pozdrav namenil ljubiteljskim umetnikom, organizatorjem pa čestital za opravljeno veliko delo, tudi v smislu promocije kraja. V kulturnem programu so nastopili domači izvajalci, pevsko instrumentalna skupina Rožmarin ter harmonikarja Aljaž Predan in Mai Haložan. Na staro lajno iz leta 1914 je zaigral  Franc Ferlinc iz Sv. Trojice, izdelovalec unikatnih lesenih klobuov in član kungoških detlov. Razstave se je udeležila tudi princesa Sp. Kungote Mišela Kraševec. Za pogostitev so poskrbele vaške gospodinje. 

Nalaganje
Nazaj na vrh