Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Ukrajina: V Sloveniji beguncem brezplačna nujna medicinska pomoč

Za vas pišejo:
Marko Mesojedec, Ana Rupar
Objava: 03. 03. 2022 / 14:18
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 03.03.2022 / 14:44
Ustavi predvajanje Nalaganje
Ukrajina: V Sloveniji beguncem brezplačna nujna medicinska pomoč
Fotografija beguncev na meji med Moldavijo in Ukrajino je simbolična. FOTO: Vatican media

Ukrajina: V Sloveniji beguncem brezplačna nujna medicinska pomoč

V nastanitvenem centru v Logatcu je trenutno 65 oseb iz Ukrajine, so za naš spletni portal povedali na Uradu Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov. »Osebe v nastanitvenem centru imajo pravico do nastanitve, prehrane, materialne oskrbe, ki obsega obutev, obleko in higienske potrebščine.« Upravičeni bodo tudi do nujne medicinske pomoči, je sprejela vlada.

Kot so še navedli v Uradu za oskrbo in intergracijo migrantov, nadaljnje nastanitve predvidevajo v Logatcu, so pa v dogovoru s številnimi zasebniki in drugimi ponudniki prostih kapacitet.

Do danes skoraj 500 klicev

V Uradu so že v nedeljo vzpostavili začasno telefonsko številko za informacije o pomoči državljanom iz Ukrajine, včeraj pa je bil vzpostavljen klicni center, »kjer bodo za pojasnila glede pomoči, ki jo Slovenija nudi državljanom iz Ukrajine, na voljo strokovnjaki z različnih področij. Klicni center bo deloval vse dni v tednu od 8. do 18. ure. Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42, za klice iz tujine pa +386 1478 7530.« Do danes so na klicni center prejeli 490 klicev in približno 100 elektronskih sporočil. Vzpostavili so tudi poseben elektronski poštni naslov info.ukrajina@gov.si.

Za klice iz Slovenije je na voljo brezplačna telefonska številka 080 41 42 , za klice iz tujine +386 1478 7530. Več informacij lahko najdete tukaj.

Ukrajinski begunci deležni nujne medicinske pomoči

Na morebitno krizo in prihod beguncev so se začeli pripravljati tudi v zdravstvu, je po seji vlade povedal minister za zdravje Janez Poklukar. Vlada je sprejela sklep, da bodo ukrajinski begunci v Sloveniji upravičeni do nujne medicinske pomoči in neodložljivih zdravstvenih storitev.

Zdravstveno varstvo žensk vključuje tudi zdravstveno oskrbo v nosečnosti in ob porodu. Prav tako bodo do zdravstvene oskrbe upravičeni otroci in mladostniki. Storitve in zdravila bo krilo ministrstvo za zdravje.

Zdravstvo v pripravi na izredne dogodke

Aktivirali so tudi pripravo na izredne dogodke, ki se v slovenskem zdravstvu lahko zgodijo zaradi morebitnih kibernetskih napadov in morebitnega izpada delovanja električnega omrežja.

Bolnišnice, zdravstvene domove, dispečersko službo zdravstva in farmacevtske veletrgovce so pozvali, da dodatno preverijo delovanje njihovega informacijskega sistema in da so dodatno pozorni na morebitna odstopanja.

Bolnišnicam so naložili tudi, da preverijo zaloge zdravil, medicinski material in pripomočke. Preverili so tudi dobavo medicinskih pripomočkov in zdravil pri farmacevtskih veletrgovcih.

S civilno zaščito ter upravo za zaščito in reševanje preverjajo tudi možne oblike pomoči Ukrajini.

Morda v zdravstvu še težje kot kjerkoli drugje razumemo vojne grozote. (Janez Poklukar)

»Življenje slehernika je sveto«

Minister Poklukar je ob tem ostro obsodil agresijo Rusije, ki jo izvaja nad Ukrajino. »Morda v zdravstvu še težje kot kjerkoli drugje razumemo vojne grozote. Vsakodnevno uresničujemo svoje poslanstvo, rešujemo življenja in se zavedamo, da je življenje slehernika sveto. Nasilje se lahko vedno ustavi, če nas vodita humanost in spoštovanje osnovnih človekovih pravic. Tega upanja nikoli ne bom izgubil,« je dejal in sklenil z željo, da se nasilje v Ukrajini ustavi še danes.

Nalaganje
Nazaj na vrh