Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Lučinah donijo nove orgle

Za vas piše:
K. C.
Objava: 31. 07. 2019 / 08:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 20.08.2019 / 12:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Lučinah donijo nove orgle

110 let potem ko so v župniji Lučine zadonele prve orgle, so se v župnijski cerkvi sv. Vida razveselili novih.
101 leto potem ko so v župniji Lučine zadonele prve orgle, so se v župnijski cerkvi sv. Vida razveselili novih. Ljubljanski nadškof Stanislav Zore jih je med mašo blagoslovil v nedeljo, 16. junija. Po maši sta orgle predstavila izvedenec s področja orglarstva dr. Matjaž Ambrožič in organist Tone Potočnik, profesor na Akademiji za glasbo v Ljubljani. Na orgle je igral Peter Dolinar. Prav na Vidov dan, 15. junija, pa je bila predstavitev orgel.

Leta 1908 so na kor postavili pnevmatske orgle, ki jih je izdelal mojster Ivan Milavec iz Ljubljane. Skoraj 90 let pozneje se je pokazala potreba po novih orglah, saj so bile Milavčeve že dotrajane, zato se je začelo zbiranje denarja in ponudnikov. Denarna sredstva sta prispevali tudi občina in krajevna skupnost. Izbrana sta bila orglar Boštjan Černe iz Domžal in Matjaž Sodina iz Lemberga pri Šmarju.

Stare orgle so imele en manual in 13 pojočih registrov, več zbiralnikov in zvez. Nove orgle pa so večje, saj imajo dva manuala, 19 registrov, 1072 piščali, 952 kovinskih in 90 lesenih. Nekaj registrov je še starih. Sicer se je od prejšnjih orgel ohranila tudi omara, ki je spomeniško zaščitena. Restavratorska dela je izvedla Anica Ahčin z Laz v Tuhinju.

Kupi v trgovini

Evangeliji
Sveto pismo
4,80€
Nalaganje
Nazaj na vrh