Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Lurdu s sedem tisoč romarji tudi ikona Marije iz Filerma

Za vas piše:
Roman Vučajnk
Objava: 06. 05. 2024 / 12:19
Oznake: Dobrodelnost
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 06.05.2024 / 13:38
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Lurdu s sedem tisoč romarji tudi ikona Marije iz Filerma
Slovenski romarji so v Lurd prinesli ikono Naše Gospe iz Filerma. FOTO: Malteški red Slovenija

V Lurdu s sedem tisoč romarji tudi ikona Marije iz Filerma

66. mednarodno romanje Suverenega vojaškega malteškega reda v Lurd med 3. in 7. majem uresničuje poslanstvo malteškega reda: pomagati trpečim ljudem. Slovenski romarji so letos s seboj odnesli še ikono Naše Gospe iz Filerma, ki se je slovenskim vernikom že predstavila po župnijah, ki so jih prizadele lanske poplave.

Med sedem tisoč udeleženci iz malteškega reda je 1200 bolnikov, 750 mladih med 8 in 35 let, kot tudi 230 duhovnikov in skoraj 400 članov zdravstvenega osebja. Udeleženci romanja, ki poteka med 3. in 7. majem, so se zbrali iz 46 držav, vključno s Hong Kongom, Južno Afriko, Irakom in Ukrajino. Namen vsakoletnega romanja je spremljati bolne, ki jih malteški red naziva "gospodje bolni" (domini infirmati), pred Lurško Marijo, Našo Gospo bolnih, in jim streči. Poleg tega udeleženci romanja s sabo nesejo prošnje in molitvene namene svojih sokrajanov. 

Slovenska zastava ni manjkala na romanju bolnikov v Lurd. FOTO: Malteški red Slovenija

Slovenska zastava je letos plapolala na čelu petindvajset članske odprave pod vodstvom dr. Tadeja Jakopiča, predsednika slovenske asociacije malteškega reda, za duhovno oskrbo pa skrbi Milan Pregelj, glavni kaplan slovenske asociacije. Odprava se je na poti pridružila bolnikom in strežnikom Velikega priorata Lombardije in Benetk.

FOTO: Malteški red Slovenija

Med romarji tudi vodstvo malteškega reda

V pozdravnem nagovoru romarjem je veliki mojster malteškega reda fra John Dunlap izpostavil pomen skrbi za bližnjega in pozval člane in prostovoljce reda k nenehnemu prizadevanju za dobrobit gospodov ubogih in bolnih ter lajšanje njihovih stisk. Pri tem ga je z izpostavljanjem krščanskega usmiljenja podprl prelat malteškega reda Luis Manuel Cuña Ramos, ki je svojo službo nastopil decembra 2023. Kardinal Ghirlanda, cardinal patronus malteškega reda, je vodil slovesno pontifikalno mašo za bolnike in sicer v baziliki Pija X. 

 Slovenski člani in prostovoljci so se srečali z velikim mojstrom malteškega reda. FOTO: Malteški red Slovenija

 

FOTO: Malteški red Slovenija

Slovenska interpretacija ikone Naše Gospe iz Filerma

Posebnost letošnjega romanja je prisotnost slovenske interpretacije ikone Naše Gospe iz Filerma, sozavetnice malteškega reda, ki se je slovenskim vernikom že predstavila po župnijah, ki so jih prizadele lanske poplave. V Lurdu jo bolniki zelo lepo sprejemajo, prav tako veliki mojster in vodstvo malteškega reda, vse udeležence pa ikona spremlja v procesijah, pri bogoslužju in pobožnostih.

Ikona Marije iz Filerma. FOTO: Malteški red Slovenija

Kdo so malteški vitezi?

Malteški red (s polnim imenom Suvereni vojaški hospitalerski red sv. Janeza iz Jeruzalema, z Rodosa in Malte) obstaja več kot 900 let in je tudi verski red Rimskokatoliške cerkve ter subjekt mednarodnega prava z diplomatskimi stiki z več kot 110 državami. Deluje v karizmi zaščite vere in služenja ubogim ter skupaj šteje 13.500 članov in okoli 100.000 prostovoljcev po vsem svetu.

Slovensko romarko Martino sta prišla pozdravit tudi veliki prior Rima fra' Roberto Viazzo in veleposlanik malteškega reda v Sloveniji knez vn Windisch-Graetz.



Nalaganje
Nazaj na vrh