Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Je na vidiku konec vojne med Ukrajino in Rusijo?

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 18. 08. 2022 / 09:03
Oznake: Svet, Vojna, Ukrajina
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.08.2022 / 11:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Je na vidiku konec vojne med Ukrajino in Rusijo?
V Lvovu srečanje Zelenskega, Erdogana in Guterresa. FOTO: Twitter

Je na vidiku konec vojne med Ukrajino in Rusijo?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je ruske sile pozval, naj zapustijo jedrsko elektrarno v Zaporožju. Med drugim bo Zelenski danes na pogovorih v Lvovu gostil turškega kolega Recepa Tayyipa Erdogana in generalnega sekretarja Združenih narodov Antonia Guterresa. Po napovedih bodo govorili o nujnosti končanja vojne v Ukrajini s političnimi sredstvi, izvozu žita iz ukrajinskih pristanišč ter o nuklearki v Zaporožju.

V ospredju tristranskih pogovorov bo iskanje načina za diplomatsko rešitev konflikta v Ukrajini. Nuklearka v Zaporožju in obisk inšpektorjev IAEA bo tudi med temami pogovorov na srečanju med Zelenskim, Guterresom in Erdoganom, ki bo danes potekalo v zahodnem ukrajinskem mestu Lvov. Turška stran je sporočila, da bodo »po diplomatskih poteh razpravljali o končanju vojne med Ukrajino in Rusijo«. 

Na srečanju tudi o nuklearki in izvozu žita

Vojna je ustavila tudi izvoz žita iz ukrajinskih pristanišč, ki je delno stekel šele po sklenitvi mednarodnega sporazuma, ki je bil julija podpisan v Istanbulu. Zelenski, Guterres in Erdogan bodo na srečanju med drugim preučili izvajanje tega sporazuma. Med temami pogovorov bo tudi največja nuklearka v Evropi, ki so jo ruske enote zavzele v začetku marca, od konca julija pa je bil večkrat tarča obstreljevanja, za katerega Moskva in Kijev obtožujeta drug drugega.

 Jedrska elektrarna Zaporožje. FOTO: Wikipedia

Guterres bo v petek predvidoma obiskal še ukrajinsko pristaniško mesto Odesa, nato pa se bo v soboto odpravil v Turčijo. Tam bo pred vrnitvijo v New York obiskal skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz žita z območja ob Črnem morju, povzema STA.  

Zelenski pozval k umiku ruskih sil iz nuklearke v Zaporožju

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pred današnjim srečanjem z generalnim sekretarjem Združenih narodov Antoniem Guterresom in turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v rednem nagovoru državljanom pozval, naj ruske sile zapustijo jedrsko elektrarno v Zaporožju, ki naj se po besedah Zelenskega vrne pod ukrajinski nadzor.

»Ruska vojska se mora umakniti z ozemlja jedrske elektrarne in vseh sosednjih območij ter odstraniti svojo vojaško opremo,« je dejal Zelenski v svojem rednem nočnem video nagovoru. »To se mora zgoditi brez kakršnih koli pogojev in čim prej,« je dodal.

Zelenski: »Jedrsko varnost lahko zagotovita popolna preglednost in nadzorovane razmere«

Zelenski je med tem dejal, da si ukrajinski diplomati, znanstveniki in Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA) prizadevajo za napotitev misije IAEA v elektrarno. Dodal je, da lahko jedrsko varnost ponovno zagotovita le »popolna preglednost« in »nadzorovane razmere«.

Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je že v sredo v Bruslju pozval Moskvo, naj umakne svoje sile z območja in privoli v pregled elektrarne, ki bi ga izvedli inšpektorji IAEA. »Ruska zasedba jedrske elektrarne v Zaporožju resno ogroža varnost in zaščito tega objekta. Njihova prisotnost povečuje tveganje za jedrsko nesrečo ali incident ter ogroža prebivalstvo Ukrajine, sosednjih držav in mednarodne skupnosti,« je dodal Stoltenberg.

Ukrajinske oblasti pravijo, da se razmere v elektrarni »približujejo kritičnim«

»Seveda smo zaskrbljeni. Razmere so se močno spremenile, ko so Rusi 5. avgusta začeli obstreljevati območje.« Ukrajinske oblasti po poročanju britanskega BBC trdijo, da se razmere v elektrarni »približujejo kritičnim,« je dejal ukrajinski minister za energijo Herman Halušenko. Rusija in Ukrajina se že dlje časa medsebojno obtožujeta, da z obstreljevanjem območij okrog elektrarne ogrožata varnost in povzročata strah pred jedrsko katastrofo. Rusko obrambno ministrstvo ob tem trdi, da v jedrski elektrarni ne hranijo težkega orožja.

Nalaganje
Nazaj na vrh