Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Maleziji lahko besedo Alah uporabljajo samo muslimani

Objava: 14. 10. 2013 / 09:56
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:12
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Maleziji lahko besedo Alah uporabljajo samo muslimani

»Uporaba besede Alah ni sestavni del krščanske vere, zato po našem mnenju ni utemeljenih razlogov, da katoliški mediji vztrajajo pri uporabi besede v svojih publikacijah.«

Malezijsko prizivno sodišče je danes razsodilo, da lahko samo muslimani uporabljajo besedo Alah, ko se ta nanaša na Boga. Kot poroča STA, je s tem potrdilo prepoved malezijske vlade, da se besede ne sme uporabljati v katoliškem tisku in publikacijah. Prizivno sodišče je tako odločilo nasprotno od nižjestopenjskega sodišča.

»Uporaba besede Alah ni sestavni del krščanske vere, zato po našem mnenju ni utemeljenih razlogov, da vztrajajo pri uporabi besede v svojih publikacijah«, se je glasila razsodba, ki jo je prebral sodnik Mohamed Apandi.

Razsodba se nanaša na pritožbo malezijskega katoliškega tednika »Herald«, ki se je leta 2009 pritožil, da je vladna prepoved uporabe besede Alah v tedniku, ki ga izdajajo v malajščini, protiustavna. Po navedbah Francoske tiskovne agencije AFP je založnik Heralda že napovedal pritožbo na malezijsko vrhovno sodišče. »Naša presoja je, da prepoved ne krši nobenih ustavnih pravic«, so danes o ustavnosti prepovedi razsodili malezijski sodniki.

Spor je izbruhnil leta 2009, ko je tamkajšnje notranje ministrstvo zagrozilo, da bo Heraldu odvzelo dovoljenje za izdajanje, ker je uporabljal besedo Alah. Katoliška Cerkev v Maleziji je vložila tožbo, nižjestopenjsko sodišče pa je Cerkvi še isto leto ugodilo. Razsodba nižjestopenjskega sodišča pa je na začetku leta sprožila serijo napadov z molotovkami in kamenjem, predvsem na cerkve, kar je povečalo skrbi o širjenju medverskih konfliktov v Maleziji.

Urednik Heralda Lawrence Andrew je današnjo sodbo označil za pomanjkljivo, saj naj bi besedo Alah v malajski različici Svetega pisma že več desetletij uporabljali brez težav. Nekatere opazovalce pa skrbi, da bo prepoved doletela tudi prevod Svetega pisma v malajščini.

Muslimani sicer predstavljajo približno 60 % izmed 28 milijonov Malezijcev, medtem ko je kristjanov približno devet odstotkov.








Vir: STA
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh