Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V mehiški prestolnici odpovedane maše

Za vas piše:
STA, Zenit
Objava: 28. 04. 2009 / 06:46
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V mehiški prestolnici odpovedane maše

Nadškofija Ciudad de Mexico je v skladu z odredbo vlade minulo nedeljo odpovedala vse maše, da bi na ta način pripomogla k zajezitvi smrtonosnega izbruha prašičje gripe.

V soboto je mehiško ministrstvo za zdravje do 6. maja napovedalo zaprtje vseh šol v treh mehiških zveznih državah, do nadaljnjega pa naj bi bili zaprti tudi muzeji, knjižnice, kinematografi, restavracije in svetišča v prestolnici, ki je epicenter svetovnega izbruha prašičje gripe.

Mehiški nadškof kardinal Norberto Rivera pa je v svoji izjavi duhovnike prosil, naj odpovedo vse maše, tudi nedeljske, kar je prvi tovrstni ukrep v 22-milijonski prestolnici. Kardinal je objavil tudi molitev h guadalupski Materi Božji, zavetnici Mehike, v kateri jo verniki prosijo za 'čimprejšnjo odpravo epidemije, ki je prizadela mehiški narod'.

Mehiški minister za zdravje Jose Angel Cordova Villalobos pa je včeraj zvečer sporočil, da se je število ljudi, ki so umrli zaradi okužbe z mutiranim virusom prašičje gripe, povečalo počasneje, kot so pričakovali, upočasnilo se je tudi naraščanje števila novih okužb.

V minulih 24 urah so tako po besedah ministra zabeležili 110 novih primerov okužbe s smrtonosnim virusom, medtem ko so jih pred tem našteli 145 na dan. Število domnevnih smrtnih žrtev virusa H1N1 se je sicer včeraj zvišalo na 152, od tega je bilo potrjenih 26. Skupno je bilo hospitaliziranih skoraj 2000 ljudi, od tega jih je bilo včeraj v bolnišnicah še 776.

V ZDA so medtem potrdili 50 primerov okužb s prašičjo gripo, o potrjenih okužbah poročajo tudi iz Španije, Velike Britanije in Nove Zelandije, vendar pa razen v Mehiki smrtnih žrtev zaenkrat ni. Kot so sporočili iz ZDA, gre večinoma za lažje in ne smrtne primere okužb. Z Nove Zelandije, Avstralije in Južne Koreje medtem poročajo o še nepotrjenih okužbah pri ljudeh, ki so se v minulih dneh vrnili iz Mehike ali ZDA in kažejo simptome gripe.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je medtem včeraj zvečer zvišala stopnjo nevarnosti pandemije zaradi izbruha prašičje gripe v Mehiki s tretje na četrto, za omejitve potovanj v to državo pa se zaenkrat še ni odločila.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh