Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Moskvi odkrili prvi javni papežev spomenik

Objava: 21. 10. 2011 / 07:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Moskvi odkrili prvi javni papežev spomenik

Kip Janeza Pavla II. v naravni velikosti stoji na notranjem dvorišču državne knjižnice za tujo književnost.

Zapozneli uspeh za nekdanjega papeža Janeza Pavla II. (1978-2005): v s pravoslavjem prežeti Rusiji je minuli teden prvič v zgodovini kakšna državna ustanova postavila spomenik katoliškemu cerkvenemu poglavarju. Na notranjem dvorišču ugledne moskovske državne knjižnice za tujo književnost so odkrili kip Janeza Pavla II. v naravni velikosti. Za časa življenja in pontifikata nekdanjega papeža je ruska pravoslavna Cerkev nasprotovala obisku Janeza Pavla II. v Rusiji, čeprav je bila to njegova goreča želja.

Skoraj dvometrski bronasti kip prikazuje sedečega papeža s Svetim pismom v rokah, na knjigi pa je zapisano 'V začetku je bila beseda'. Da bi se izognili protestom pripadnikov pravoslavne vere, figura papeža v bronu nima papeškega križa in drugih papeških simbolov. Namesto tega sta dva kiparja iz Rusije in Ukrajine Janeza Pavla II. predstavila kot humanista.

Direktorica knjižnice, Ekaterina Genijeva, je poudarila, da je 'spomenik izjemnega pomena za dialog, ki med seboj povezuje različne tokove krščanstva'. Slovesnosti ob odkritju so se med drugim udeležili apostolski nuncij v Rusiji, nadškof Ivan Jurkovič, generalni tajnik katoliške Ruske škofovske konference, pater Igor Kovalevski, poljski veleposlanik v Moskvi, Wojciech Zajaczkowski, pa tudi predstavnik pravoslavnega Moskovskega patriarhata.

Pobudnik za postavitev spomenika je neko moskovsko združenje za mednarodni dialog, potrebna finančna sredstva so večinoma prispevali Poljaki. Na dvorišču knjižnice v središču Moskve stoji že okoli ducat doprsnih kipov, med njimi podobe Leonarda da Vincija, Mahatme Gandija in Heinricha Heineja, vendar so vsi manjši od spomenika nekdanjega papeža Janeza Pavla II.

Povezave: http://www.druzina.si/ICD/spletnastran.nsf/all/961DDB90BDF8A462C125791F00283B1E?OpenDocument

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh