Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Kamniku so večer posvetili Jožetu Pavliču

Za vas piše:
Dr. Marjeta Humar
Objava: 26. 04. 2024 / 11:23
Oznake: Kultura
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.04.2024 / 14:47
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Kamniku so večer posvetili Jožetu Pavliču
Jože Pavlič je upokojen Družinin novinar, ki zelo veliko in rad ustvarja. FOTO: Miha Brvar

V Kamniku so večer posvetili Jožetu Pavliču

Društvo svetega Jakoba Kamnik je v petek, 12. aprila, v dvorani Frančiškanskega samostana v Kamniku pripravilo večer z naslovom V najgloblji biti, posvečen delu Jožeta Pavliča, novinarja, pisatelja, pesnika.

Jože Pavlič se je rodil v kmečki družini v Nasovčah pri Komendi, živi pa v Suhadolah pri Komendi. Dokončal je študij teologije. Zaposlen je bil pri tedniku Družina, kjer je bil urednik za Cerkev po svetu. V zakonu z ženo Marto so se jima rodili štirje otroci. Od leta 1996 je malteški vitez.

Jože Pavlič se je leta 2018 upokojil, še vedno pa je zelo delaven. S fotografskim aparatom in beležnico spremlja različne dogodke, ustvarja pesmi, piše meditacije, besedila o različnih temah, saj je, kot je sam naslovil ta večer, to delo v njegovi najgloblji biti. Na ogled je bilo 9 knjig, ki so izšle v zadnjih letih v samozaložbi in ob podpori zlasti Občine Komenda.

Slovesnosti v Kamniku, na kateri so spoznavali delo Jožeta Pavliča, se je udeležilo veliko pomembnih ljudi. FOTO: Miha Brvar

V zadnjih letih je ob nešteto člankih v Družini, Kamniškem občanu, Kamniškem zborniku, Prenovi, Mohorjevem koledarju, Aplenci, Tretjem dnevu in drugod izdal tudi več knjig: zbirke pesmi: Nikoli brez upanja (2004), Živim (2006), Vodoravnice in navpičnice (2017), Presečnice (2019), meditacije Presečnice II (2019), črtice Radostnice (2020); besedila o sebi, svojem življenju in pogledih: Dnevi mojih let. Življenjepis v zgodbah (2021), Sanjati in žeti (2022), o krajih ob reki Pšati, o naravi in ljudeh: Reka Pšata: od izvira do izliva (2023), Ob izviru Pšate (2023), o pomembnih slovenskih osebnostih: Moč ljubezni. Ob 100. obletnici rojstva škofa Jožefa Kvasa (2019, z bratrancem Maksom Ipavcem), Velikan srca in duha. Igra o Petru Pavlu Glavarju (2021).

Vrednostno izhodišče njegovega pisanja izrazito kažejo tudi članki o slovenskih osebnostih: o profesorju Francetu Piberniku, duhovnikih Viktorijanu Demšarju, Petru Pavlu Glavarju, Juriju Humarju, Francu Mihaelu Paglovcu, Maksimilijanu Ocepku, misijonarju Frideriku Baragu, ljudskem umetniku Albinu Škrjancu, latinistu, grecistu in zgodovinarju dr. Janezu Maroltu, opernem pevcu Jožetu Gostiču, kartografu Ivanu Selanu, profesorici Andi Peterlin … Njegovo načelo je: »Pri pisanju se držim nasveta prijateljev: naj bo živo, pristno in zanimivo.«

Število objavljenih del kaže, da je kot upokojenec našel nekaj več mirnega časa za ustvarjanje. Zlepa pa ne bo dohitel svojega prijatelja pisatelja mag. Ivana Sivca, ki ga je tudi prišel poslušat in podpret. V pogovoru se je zahvalil ženi, ki razume njegovo veliko strast in potrebo po pisanju.

Na prireditvi se je z ustvarjalcem pogovarjala Slavica Bučan, voditeljica prireditev in sodelavka Radia Kranj, ki ga je znala prijazno izzvati, da je spregovoril, zakaj piše oziroma mora pisati, katere so po njegovem za slovenstvo in posameznika pomembna vprašanja: odnos do Boga, sočloveka, narave, vere, domovine, preteklosti in prihodnosti našega naroda.

Odlomke iz Pavličevih del je interpretiral Tone Ftičar, vodja območne izpostave JSKD, voditelj kulturnih prireditev in odličen interpret besedil. Z glasbo sta večer obogatila pevka Neža Drobnič Bogataj in kitarist Miha Kraker. Prireditev je pripravila Ivanka Učakar.

Kupi v trgovini

Neslišno hrepenenje
Proza
18,70€
Nalaganje
Nazaj na vrh