Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V nedeljo praznik svetih Petra in Pavla

Za vas piše:
Katja Cingerle
Objava: 27. 06. 2014 / 07:58
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
V nedeljo praznik svetih Petra in Pavla

V nedeljo praznik svetih Petra in Pavla

Letos bomo praznik svetih Petra in Pavla praznovali na Gospodov dan. Prav ta dva apostola sta bila tista, na katera se je naslonila Cerkev.

Letos bomo praznik svetih Petra in Pavla praznovali na Gospodov dan. 29. junij je namreč dan, ko sta apostola Peter Pavel umrla mučeniške smrti. Peter je bil križan, Pavel pa najverjetneje obglavljen. Sveto pismo njegove smrti ne omenja.

Prav ta dva apostola sta bila tista, na katera se je naslonila Cerkev.

Jezus je Petru spremenil ime: starši so ga poimenovali za Simona. Peter pomeni Skala. Jezus ga je izbral za voditelja Cerkve, ko mu je rekel: »Ti si Peter Skala in na to skalo bom sezidal Cerkev in peklenska vrata je ne bodo premagala..« Zato Petra imenujemo tudi za Kristusovega namestnika in prvega papeža. Papeževal je od okrog leta 33 do okrog leta 67. Najbolj znan odlomek v Svetem pismu je, ko je Jezusa trikrat zatajil, češ da ga ne pozna. Nato se je pokesal in razjokal. Ob smrti naj bi Peter svoje mučitelje prosil, naj obrnejo križ narobe, ker se ni čutil vrednega, da bi umrl tako kakor njegov Učenik.

Prav njemu je posvečena največja cerkev na svetu, Bazilika svetega Petra v Rimu in v njej je tudi pokopan. Upodabljajo ga tako, da ima v eni roki ključe, s katerimi odpira nebeška vrata, v drugi pa knjigo.

Apostol Pavel pa je po spreobrnjenju oznanjal Kristusov nauk in bil zato preganjan. Na poti v Damask se mu je prikazal Jezus in ga vprašal, zakaj ga preganja. Svetloba mu je vzela vid, a se mu je znova povrnil in od takrat hodil za Kristusom. Pot je bila težka. Najprej je poskusil spreobrniti svoje rojake Jude, nato se je obrnil k poganom. Kristjani mu niso zaupali, ker jih je nekoč vneto preganjal, Judje pa so ga imeli za odpadnika od vere, zato je moral veliko bežati in velja za največjega misijonarja, saj naj bi obiskal skoraj ves tedaj znani svet. Prav njemu je pripisano avtorstvo 13 od 21 pisem v Novi zavezi. Napisal naj bi jih v obdobju od leta 51 do leta 66. V prvem pismu Korinčanom je zapisal najlepši slavospev krščanstvu: »Zdaj pa ostanejo vera, upanje, ljubezen, to troje; največja med temi pa je ljubezen. Prizadevajte si, da boste imeli ljubezen.« Tudi njemu je posvečena cerkev v Rimu, Bazilika svetega Pavla zunaj obzidja, kjer so tudi njegovi posmrtni ostanki.

Praznik svetih Petra in Pavla se je začel že v prvi polovici četrtega stoletja in zato velja za enega najstarejših cerkvenih praznikov. Več o apostolih Petru in Pavlu si lahko preberete s klikom na njuno fotografijo.






Svetemu Petru oziroma svetemu Pavlu je v Sloveniji posvečenih veliko cerkva. Ena izmed njih je na hribu Sv. Pavel nad Vrtovinom, kjer so se pred kratkim končala triletna obnovitvena dela. Po trdem, zavzetem in srčnem premagovanju številnih ovir je svetišče zasijalo v preobleki. Cerkev je dobila dva zvonova in zunanjo kapelico.


Sveti Pavel nad Vrtovinom


Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh