Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Nemčiji odprli prvo žarno grobnico v škofijskem svetišču

Objava: 17. 08. 2012 / 10:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Nemčiji odprli prvo žarno grobnico v škofijskem svetišču

Kolumbarij za 1.560 žarnih pokopov so uredili v kripti hamburške stolnice.

V hamburški stolnici svete Marije so sredi tedna odprli prvo žarno grobnico v kaki nemški stolni cerkvi. Z ureditvijo kolumbarija za 1.560 žarnih pokopov v kripti stolnice se je stolni kapitelj odzval na dejstvo, da je tako v Hamburgu kot tudi v drugih velemestih 70% pokojnih pokopanih v žari, je pojasnil nadškof Werner Thissen v svojem nagovoru med slovesnim bogoslužjem na letošnji veliki šmaren. “Na ta način svoje pokojne z obrobja mest ponovno vabimo v središče”, je dejal nadškof.

Na ta način bodo ponovno oživili stari cerkveni običaj, da bodo sveto mašo za pokojne darovali nad njihovimi grobovi. To ne bo le v korist pokojnim, pač pa tudi vsem žalujočim. Kdor namreč ne pusti, da ga smrt izniči, s tem daje prostor življenju, meni hamburški nadškof.

Ob koncu bogoslužja so škof Thissen in celotni stolni kapitelj blagoslovili novi kolumbarij, za tem pa so si ga ogledali tudi številni verniki, ki so se udeležili praznične slovesnosti. Kolumbarij je urejen neposredno pod cerkvenim korom v kripti stolne cerkve, zgrajene leta 1893. Žare bodo v kolumbariju ostale dvajset let z možnostjo podaljšanja za deset let, nato pa bodo premeščene na pokopališče ob stolnici. Zaenkrat se je za žarni pokop v hamburški stolnici resno zanimalo okoli sto oseb. Z denarnimi sredstvi, ki jih bodo na ta način pridobili, naj bi delno pokrili visoke stroške obnove stolnice. V Nemčiji je sicer urejenih že okoli dvajset cerkva, v katerih je mogoč običajen ali pa žarni pokop pokojnika.

Kupi v trgovini

Potovanje duše k Bogu
Filozofija in esejistika
5,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh