Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Koliko denarja bi ostalo družinam, če bi bil sprejet predlog NSi

Za vas piše:
Blaž Čermelj
Objava: 04. 10. 2022 / 10:39
Oznake: Slovenija
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 13:24
Ustavi predvajanje Nalaganje
Koliko denarja bi ostalo družinam, če bi bil sprejet predlog NSi
FOTO: Pexels

Koliko denarja bi ostalo družinam, če bi bil sprejet predlog NSi

V stranki NSi so v parlamentarni postopek vložili svoj predlog zakona o spremembah zakona o dohodnini, s katerim želijo večjim slovenskim družinam zagotoviti višje prihodke. Če bo njihov predlog sprejet, bi enočlanska družina preko davčnih olajšav na letni ravni prejela nekaj deset, večje družine pa vse do nekaj sto evrov dodatnih prihodkov.

Vladna koalicija je že ob prevzemu oblasti napovedala precejšnje spremembe na davčnem področju, s katerim je želela v prvi vrsti zaustaviti dvig splošne olajšave iz 4500 na 7500 evrov ter povečati obdavčitev normiranih s. p.-jev.

Vladne spremembe bi prinesle malenkosten dvig dohodkov tistih z minimalno plačo, medtem ko bi tisti s povprečno ali nadpovprečno plačo predvsem izgubljali. Prav tako bi veliko izgubili tisti, ki si dohodke zagotavljajo s pomočjo normiranih s. p.-jev.

Vladni predlog je med ekonomisti in državljani naletel na številne kritike, zaradi česar se je vlada odločila, da predlagane ukrepe nekoliko popravi.

Z vladno obotavljivostjo pa nikakor niso bili zadovoljni v stranki NSi, kjer so v parlamentarni postopek vložili svoj zakonski predlog, po katerem bi s spremenjeno davčno zakonodajo poskrbeli za boljši materialni položaj družin.

Družinam bi ostalo 26 milijonov evrov

Kot so ob vložitvi zakona poudarili v NSi, "družinska politika predstavlja ustvarjanje ugodnega ekonomskega, socialnega in
družbenega okolja za ustvarjanje družine." Zato moramo ustvarjati družbo, "ki je prijazna do družin in v kateri so otroci
dobrodošli." Del te usmeritve pa mora biti tudi cilj, da odločitev za otroka ne bo pomenila dodatne finančne obremenitve družinskega proračuna, družine z otroki pa ne bodo v slabšem finančnem položaju kot tiste brez otrok.

Posebna olajšava za vzdrževane otroke bo višja. Vir: NSi

Kot kažejo naši prvi izračuni, bi družina z enim otrokom preko višjih davčnih olajšav na letni ravni tako prejela dodatnih 74 evrov, tista z dvema otrokoma 153 evrov, s tremi otroki 286 evrov, s štirimi otroki 471 evrov, s petimi otroki pa 709 evrov več kot po zdajšnji dohodninski lestvici.

V stranki NSi ob tem ocenjujejo, da bi predlagana sprememba zakona o dohodnini zmanjšala dohodke države za okoli 26 milijonov evrov. Ta denar bi tako ostal družinam z enim ali več otroki. S tem pa bi se nedvomno izboljšal njihov finančni in socialni položaj, ki je v zadnjem letu močno ogrožen zaradi visoke inflacije.

Vladni načrti so blokirani

Z vloženim predlogom pa so v NSi povlekli še eno pomembno potezo. S tem so namreč vsaj za nekaj dni zaustavili postopek sprejemanja vladne novele davčnih sprememb. Pričakovati sicer je, da bo predlog NSi zavrnjen že na četrtkovi izredni seji. A v primeru, da se v NSi odločijo, da bodo z zastavljenim predlogom vztrajali in kasneje ovirali sprejem vladnega zakona, bo dohodninska lestvica tudi naslednje leto podobna letošnji, prav tako bi v veljavo stopil napovedan dvig davčnih olajšav. Ta bi se, kljub drugačnim načrtom vlade, tako naslednje leto vseeno dvignila iz 4500 na 5500 evrov.

Nalaganje
Nazaj na vrh