Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V opomin na nacistične zločine

Za vas piše:
K. C.
Objava: 30. 04. 2015 / 08:21
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

V opomin na nacistične zločine

V Münchnu odpirajo dokumentacijski center, namenjen raziskovanju nacističnih zločinov, ohranjanju spomina na žrtve nacističnega režima in opominjanju na grozljive dogodke.

Foto: Wikipedia

V bavarski prestolnici v Münchnu bodo danes odprli dokumentacijski center, ki bo namenjen raziskovanju nacističnih zločinov, ohranjanju spomina na žrtve nacističnega režima ter opominjanju na grozljive dogodke. Center bodo odprli prav ob 70. obletnici osvoboditve Münchna.

Dokumentacijski center so zgradili na mestu, kjer je nekoč stala strankarska centrala Hitlerjeve Nacionalsocialistične nemške delavske zveze (NSDAP). Gradnja centra je stala 28,2 milijona evrov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Osvoboditve nacističnih taborišč in Hitlerjev samomor

Zadnjega aprila mineva tudi 70 let od Hitlerjevega samomora. 30. aprila 1945 se je najprej poročil s svojo dolgoletno spremljevalko Evo Braun, nato pa sta skupaj naredila samomor.

V teh dneh se svet spominja številnih osvoboditev nacističnih koncentracijskih taborišč, ki so jih pred sedmimi desetletji osvobodili zavezniki. Eno od najzloglasnejših je bil Dachau, kjer so se v sredo ob okrogli obletnici osvoboditve srečali preživeli in osvoboditelji. 29. aprila so ameriški vojaki iz taborišča osvobodili okoli 30.000 ujetnikov.

Osrednja slovesnost ob osvoboditvi taborišča bo v nedeljo, kjer bosta govor imela tudi nemška kanclerka Angela Merkel in ministrski predsednik Bavarske Horst Seehofer. Merklova bo prva nemška kanclerka na položaju, ki bo imela govor v nekdanjem koncentracijskem taborišču Dachau, kjer je bilo med letoma 1933 in 1945 zaprtih več kot 200.000 ljudi iz vse Evrope. Natančno število umrlih še vedno ni znano, zgodovinarji pa ocenjujejo, da naj bi jih bilo okoli 40.000. To je bilo eno od prvih koncentracijskih taborišč, po njegovi zamisli so nastala številna druga.

Povzeto po STA

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh