Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Oslu žalna maša za žrtvami napadov

Objava: 24. 07. 2011 / 13:14
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Oslu žalna maša za žrtvami napadov

Na tragične petkove dogodke se je včeraj med svojim nagovorom vernikom v poletni rezidenci Castelgandolfo odzval tudi papež Benedikt XVI.

V katedrali v Oslu je bila včeraj žalna maša za dvaindevetdesetimi žrtvami petkovih napadov v vladni četrti prestolnice in na otoku Utoya. Kot poroča STA, so se maše, ki jo je neposredno prenašala norveška televizija, udeležili norveški kralj Harald V. in drugi člani kraljeve družine, premier Jens Stoltenbeg ter člani vlade.

Kot je po poročanju tujih tiskovnih agencij dejal škof Ole Christian Kvarme, Norvežani žalujejo, toda v bolečini iščejo upanje.

Predsednik vlade Stoltenberg je dejal, da je ‘vsaka žrtev svoja tragedija’. Povedal je, da je osebno poznal več oseb, ki so umrle, ter napovedal, da bodo kmalu objavili seznam žrtev in njihove fotografije, ob čemer bo na dan prišla vsa razsežnost zla. Premier je še dodal, da je Norveška sicer majhna država, vendar so Norvežani ponosen narod, in zatrdil je, da njegova država ‘nikoli ne bo opustila svojih vrednot’.

Maše se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP udeležil tudi vodja podmladka laburistične stranke Eskil Pedersen. Večina žrtev petkovih napadov so namreč prav udeleženci tabora podmladka laburistov na otoku blizu Osla.

Ljudje so pred katedralo polagali cvetje in prižigali sveče, v znak žalovanja pa so zastave povsod na Norveškem spuščene na pol droga. Ljudje so se na žalnih mašah včeraj zbirajo tudi v cerkvah drugod na Norveškem.

Na tragične petkove dogodke se je včeraj med svojim nagovorom vernikom v poletni rezidenci Castelgandolfo odzval tudi papež Benedikt XVI. Izrazil je globoko bolečino ob napadih, ljudi pa pozval, naj se ‘odpovedo sovraštvu in opustijo logiko zla’.

Papež je že minulo soboto izrekel sožalje norveškemu kralju, medtem ko je apostolski nuncij na Norveškem dejanje napadalca, ki je sicer sam sebe opisoval kot kristjana, označil za ‘norost’.

Na fotografiji: katedrala v Oslu

Kupi v trgovini

Prenovitev
Duhovna rast
21,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh