Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V ospredju prisilni mobiliziranci v nemško vojsko

Objava: 27. 08. 2012 / 06:55
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V ospredju prisilni mobiliziranci v nemško vojsko

Študijski center za narodno spravo letos že četrtič obeležuje vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov – tokrat s slovesnostjo v uršulinskem samostanu v Mekinjah.

Slovenska vlada je razglasila 23. avgust za dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, s čimer je sledila usmeritvi resolucije o evropski zavesti in totalitarizmu, ki jo je 2. aprila 2009 sprejel Evropski parlament in jo je takrat podprla velika večina evropskih poslancev, vključno z vsemi slovenskimi (23. avgust ni izbran naključno: tega dne leta 1939 sta si s podpisom sporazuma o nenapadanju »segla v roke« dva totalitarna režima: sovjetski stalinizem in nemški nacizem).

Vladna odločitev pa ne pomeni, da bomo v Sloveniji letos prvič obhajali dan spomina na žrtve. Študijski center za narodno spravo, ki ga vodi dr. Andreja Valič Zver, že od leta 2009 obeležuje ta dan s spominskimi slovesnostmi, ki so posvečene določeni tematiki (leta 2009 na gradu Rajhenburg s predvajanjem filma Angela Vode – Skriti spomin in nagovorom dr. Staneta Grande; leta 2010 v Štanjelu, kjer je bil predvajan dokumentarni film Sonja, ki govori o trpljenju Primorcev pod fašizmom, osrednji govornik pa je bil slovenski pisatelj Boris Pahor iz Trsta; leta 2011 je bila slovesnost na Ptuju, osrednji govornik je bil predsednik SAZU akademik prof. dr. Jože Trontelj, študijski center pa je predvajal kratek dokumentarni film Ormoški Petriček, ki govori o trpljenju otrok, zaprtih po drugi svetovni vojni v Strnišču pri Ptuju in na ormoškem gradu).

Letošnja prireditev ob evropskem dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov bo danes, 27. avgusta, ob 19.uri v uršulinskem samostanu v Mekinjah pri Kamniku (v primeru slabega vremena bo prireditev v Društvenem domu Mekinje). Udeleženci slovesnosti bodo počastili spomin na vse žrtve, še posebej pa se bodo spomnili 70. obletnice začetka prisilne mobilizacije slovenskih fantov v nemško vojsko. Te teme se bo v svojem govoru dotaknil tudi osrednji govornik, profesor na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani in član Evropske akademije znanosti in umetnosti dr. Janez Juhant.

Kot poroča STA, se bodo slovesnosti med drugimi udeležili tudi visoki predstavniki vlade (predsednik vlade Janez Janša, ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Ljudmila Novak in minister za obrambo Aleš Hojs).

O pomenu obhajanja evropskega dneva spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov je za avgustovsko številko Slovenskega časa, priloge tednika Družina, pisala direktorica Študijskega centra za narodno spravi dr. Andreja Valič Zver in med drugim zapisala: »Prepričana sem, da je ohranjanje spomina na žrtve totalitarnih režimov še posebej pomembno v času krize, ko upada zaupanje v institucije pravne države in demokracije. Vsi skupaj si moramo prizadevati, da se časi, ki so povzročili toliko gorja slovenskemu narodu, ne bi nikoli več ponovili. Demokracija zahteva odgovoren odnos do preteklosti, sedanjosti in prihodnosti.«

Na fotografiji: dr. Janez Juhant in dr. Andreja Valič Zver

Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh