Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Papež moli za žrtve poplav v Pakistanu

Za vas piše:
Katja Zver
Objava: 28. 08. 2022 / 12:32
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.08.2022 / 18:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Papež moli za žrtve poplav v Pakistanu
Zaradi opustošenja je domove v severnem Pakistanu moralo zapustiti več deset tisoč ljudi. FOTO: Pixabay

Papež moli za žrtve poplav v Pakistanu

Silovite poplave še naprej pustošijo v Pakistanu, od začetka monsunskega deževja v juniju pa so zahtevale preko 1000 življenj in prizadele okoli 33 milijonov ljudi. Papež Frančišek je med drugim pri nedeljski maši angela Gospodovega v L’Aquili pozival prebivalce Pakistana, ki so jih prizadele uničujoče poplave, in moli za prebivalce Ukrajine in vse tiste, ki trpijo zaradi nesreč in vojne.

Papež se je ob koncu nedeljskega evharističnega slavja pred baziliko svete Marije v Collemaggiu v L'Aquili zahvalil vsem, vključno s civilnimi oblastmi, prostovoljci, organi pregona in varnostnimi silami za organizacijo tega obiska v italijansko mesto. 

Čeprav gre za pastoralni obisk v Italiji, si je papež vzel čas, da je poudaril stisko več deset tisoč ljudi v Pakistanu, ki so bili prisiljeni zapustiti svoje domove zaradi hudih poplav, ki so prizadele državo.

V Pakistanu razglašene izredne razmere

Od začetka monsunskega deževja v juniju so silovite poplave v Pakistanu zahtevale preko 1000 življenj in prizadele okoli 33 milijonov ljudi, je danes sporočila nacionalna agencija za obvladovanje nesreč (NDMA). Oblasti na jugu države se pripravljajo na nove poplave, vlada pa je zaprosila za nadaljnjo mednarodno pomoč.

Od sredine junija je umrlo že 1033 ljudi, od tega 348 otrok. Samo v zadnjih 24 urah naj bi umrlo 119 ljudi. Skupno so poplave prizadele okoli 33 milijonov prebivalcev, zaradi česar so v državi že v petek razglasili izredne razmere in pozvali k mednarodni pomoči. 

Poplave so letos opustošile skoraj 220 tisoč domov, dva milijona hektarjev kmetijskih površin, 3451 kilometrov cest in 149 mostov. 

Oblasti za uničenje krivijo podnebne spremembe

Oblasti v provinci Sindh na jugu države se medtem pripravljajo na nove poplave, saj je gladina rek na severu Pakistana bistveno narasla. Reko Ind namreč napaja na desetine gorskih pritokov na severu države, ki so zaradi rekordnega deževja in taljenja ledenikov prestopili bregove. Pristojni zato opozarjajo, da naj bi v naslednjih dneh v provinci Sindh prišlo do novih poplav, ki bodo še dodatno prizadele milijone ljudi.

Oblasti za uničenje krivijo podnebne spremembe, ki jih po njihovem povzročajo slabe prakse v drugih državah po svetu, a so za razdejanje krive tudi lokalne oblasti. Med glavnimi krivci v državi AFP navaja korupcijo, slabo načrtovanje in kršenje lokalnih predpisov, zaradi katerih so v Pakistanu lahko zgradili več tisoč stavb na območjih, ki jim grozijo poplave.

Predstavnik pakistanskega notranjega ministrstva Salman Sufi je medtem v pogovoru za britanski BBC poudaril, da država obupno potrebuje mednarodno pomoč, saj se že nekaj časa spoprijema z gospodarskimi težavami. ZDA, Velika Britanija, Združeni arabski emirati in druge države so se že odzvale na poziv k pomoči, vendar oblasti opozarjajo, da je potrebnih še bistveno več sredstev.

Kupi v trgovini

Knjiga meseca maja
Ves sem v Božjih rokah
Papeži
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh