Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Parizu trg v spomin na »menihe iz Tibhirina«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 10. 05. 2016 / 08:27
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:29
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Parizu trg v spomin na »menihe iz Tibhirina«

Preimenovani park na območju novembrskih atentatov naj bi nosil sporočilo prijateljstva, odprtosti in dialoga.

Ob 20. obletnici smrti sedmih redovnikov trapistov iz alžirskega samostana Tibhirine bodo v Parizu poimenovali park v spomin na sodobne krščanske mučence. Kot je ob koncu tedna poročal francoski časnik La Croix, naj bi Trg sv. Ambroža v 11. okrožju preimenovali v Vrt menihov iz Tibhirina (Jardin des Moines de Tibhirine). Omenjena četrt je bila 13. novembra lani prizorišče atentatov islamskih skrajnežev, ta kraj pa naj bi oznanjal »sporočilo prijateljstva, odprtosti in dialoga«, ki so ga svetu prenašali tudi bratje iz Tibhirina, kot je zapisala tamkajšnja župnija.



Slovesnost ob preimenovanju je predvidena 30. maja, na obletnico odkritja posmrtnih ostankov umorjenih menihov. V Alžiriji so 20. obletnico po tihem obeležili že v mesecu aprilu, ko so v Alžir poromali svojci pokojnih mučencev.

Islamski skrajneži so marca 1996 iz samostana v gorovju Atlas ugrabili sedem redovnikov trapistov. Nekaj tednov kasneje so bila najdeni njihovi obglavljeni posmrtni ostanki. Še danes ni jasno, ali so menihe obglavili ugrabitelji ali alžirska vojska. Francoski režiser Xavier Beauvois je dogodke upodobil v večkrat nagrajenem filmu »Božji možje« (2010).

Po navedbah predsednika katoliških škofov v Alžiriji, škofa Paula Desfargesa iz Constantina, samostan Tibhirine po umoru menihov ni bil več naseljen. Redno ga obiskujejo duhovniki, ki živijo v Alžiriji. Nekaj alžirskih kmetov skrbi za okoli 2.000 sadnih dreves na samostanskem posestvu.

Desfarges, ki škofijo vodi od leta 2008, je za medije potrdil, da se bo v Tibhirinu morda kmalu spet naselila redovna skupnost, ob čemer pa ni navedel podrobnejših podatkov.

Katoliška Cerkev v Alžiriji predstavlja maloštevilčno manjšino. V pozni antiki je bila pokrajina Numidija v Severni Afriki s kristjani poseljeno območje. Cerkevni učitelj Avguštin (354-430) je bil škof v Hiponu (današnji Annabi).

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh