Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pričakovanju novih podatkov

Objava: 05. 03. 2009 / 05:56
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V pričakovanju novih podatkov

V Viteški dvorani Muzeja novejše zgodovine Slovenije na Celovški cesti 23 v Ljubljani bo ob 10. uri tiskovna konferenca, na kateri bodo Marko Štrovs, vodja sektorja za vojna grobišča pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve, Pavel Jamnik, vodja policijske akcije sprava, prof.dr. Jože Balažic, predstojnik Inštituta za sodno medicino, prof. dr. Mitja Ferenc, vodja topografske raziskave, Gorazd Hafner in Mehmedalija Alić iz Rudnika Trbovlje-Hrastnik ter Jože Dežman, direktor Muzeja novejše zgodovine in predsednik vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč predstavili preboj do morišča in grobišča v rudniškem rovu in dveh jaških Barbara rova v Hudi jami pri Laškem.

Odkrivanje morišča in grobišča v rudniškem rovu in dveh jaških Barbara rova v Hudi jami pri Laškem je na predlog dr. Mitje Ferenca, ki ga je sprejela Komisija Vlade RS za reševanje vprašanj prikritih grobišč, začel Sektor za vojna grobišča pri Ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve poleti 2008. Nato je Vlada RS prerazporedila sredstva na Muzej novejše zgodovine Slovenije, da je konec leta 2008 prevzel vodenje nadaljevanja del.

Preboj so z veliko strokovno in delovno odgovornostjo opravljali delavci Rudnika Trbovlje Hrastnik. Ti so presekali več kot sto metrov dolgo zaporo iz več kot štiristo kubičnih metrov jalovine, betona, opeke, ilovice.
V torek popoldne, 3. februarja 2009, so predstavniki Ministrstev za notranje zadeve in Ministrstva za delo, družino in socialne zadeve ter nekateri spremljevalci vstopili v ožje območje morišča in grobišča. Zagledali so pretresljiv prizor: čevlji, posamezni skeleti, verjetno s skeleti napolnjena jaška in množica mumificiranih trupel v rovu med obema jaškoma.

Na tiskovni konferenci bo predstavljeno opravljeno delo in osnovna dokumentacija ter dileme, ki so pred projektom.

Foto: vladna komisija za reševanje vprašanj prikritih grobišč

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh