Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V pripravi razstava tajnih vatikanskih dokumentov

Objava: 12. 01. 2012 / 10:09
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V pripravi razstava tajnih vatikanskih dokumentov

Od 1. marca dalje si bo v Rimu moč ogledati dokumente iz procesa proti Galileu Galileu, pismo s prošnjo za izničenje zakona angleškega kralja Henrika VIII. in vpis bule, s katero je bil izobčen Martin Luther.

V Rimu bodo 1. marca letos odprli razstavo s stotimi izbranimi dokumenti iz tajnih vatikanskih arhivov. Kot je poročal vatikanski časnik ‘L’Osservatore Romano’, bodo tokrat prvič na ogled dokumenti, ki so bili doslej za širšo javnost nedostopni.

V Kapitolinskih muzejih bodo torej prikazana slavna pisna dokazila o poteku cerkvene zgodovine: vpis bule, s katero je papež Leon X. leta 1521 izobčil Martina Luthra, dokumenti iz sodnega procesa proti Galileu Galileu in pismo članov angleškega parlamenta papežu Klemenu VII. za izničenje sporne zakonske zveze kralja Henrika VIII. iz leta 1530.

Kot so še zapisali pri ‘L’Osservatoreju’, bodo na ogled postavili tudi nekatere dokumente iz časa pontifikata papeža Pija XII.(1939-1958), torej v obdobju druge svetovne vojne, ki doslej niso bili na razpolago niti za zgodovinske raziskave.

Razstava z naslovom ‘Lux in arcana - Vatikanski tajni arhivi se razkrijejo' bo odprta do 9. septembra. Povod za njeno pripravo je štiristota obletnica ustanovitve papeških zasebnih arhivov, kar je bila zamisel papeža Pavla V. (1605-1621).

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh