Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V prvem covidnem letu odkrili za dobro desetino manj rakov glede na pričakovanja [VIDEO]

Za vas piše:
M. M.
Objava: 23. 10. 2023 / 13:36
Čas branja: 4 minute
Nazadnje Posodobljeno: 23.10.2023 / 13:58
Ustavi predvajanje Nalaganje
V prvem covidnem letu odkrili za dobro desetino manj rakov glede na pričakovanja [VIDEO]
Fotografija je simbolična. FOTO: Pexels

V prvem covidnem letu odkrili za dobro desetino manj rakov glede na pričakovanja [VIDEO]

V letu 2020, ko je tudi Slovenijo zajela epidemija covida-19, so pri nas odkrili 11 odstotkov manj rakov glede na pričakovano število novih primerov, pripravljeno na podlagi ocene Registra raka za leto 2020. Padec novoodkritih primerov je primerljiv z Anglijo, ZDA in s Kanado.

Padec števila odkritih rakov v letu 2020 je manjši, kot so kazale prve napovedi projekta Onkovid, ko je bil v prvem valu epidemije delež obravnavanih primerov raka manjši za 30 odstotkov v primerjavi z letom 2019, so razkrili na današnji novinarski konferenci Onkološkega inštituta Ljubljana.

V prvem covidnem letu za rakom zbolelo dobrih 15 tisoč oseb

V letu 2020 je v Sloveniji za rakom zbolelo 15.096 oseb, od tega dobrih 7000 žensk in dobrih 8000 moških. Glede na trende zbolevanja so pričakovali 16.949 novih bolnikov, kar je 1854 oseb manj od dejanskega števila odkritih primerov. »V letu 2020 smo tako zabeležili 10,9 % manj novih primerov raka od pričakovanj. Pri ženskah je bil manko 11,6 %, pri moških pa 10,4 %. Največji manko novih diagnoz se je pojavil pri osebah, starih med 50 in 60 let.«

Državni program obvladovanja raka in Onkološki inštitut Ljubljana pozivata prebivalce, da se odzovejo na vabila v presejalne programe za raka ZORA, DORA in Svit. Ob sumljivih simptomih in znakih raka pa naj se takoj obrnejo na osebnega zdravnika.

Ves čas delali nemoteno

Strokovna direktorica Onkološkega inštituta Ljubljana dr. Irena Oblak je povedala, da je inštitut ves čas neprekinjeno delal: »Kljub temu, da je bila onkologija v Sloveniji prepoznana kot izjema pri ukrepih za zajezitev širjenja virusa, kar ni veljajo za marsikateri onkološki center v tujini, je epidemija z ukrepi ter različnimi (širšimi) družbenimi spremembami vplivala na izvajanje in dostopnost do zdravstvenih storitev na ostalih ravneh zdravstvenega sistema, kar se odraža v teh številkah in manku novih diagnoz raka.«

Padec novoodkritih primerov primerljiv z ZDA, Anglijo in s Kanado

Podobno kot v Sloveniji so tudi ponekod drugod po svetu že podali oceno vpliva epidemije covida-19 na breme raka. Manko novih bolnikov z rakom v Sloveniji je primerljiv z nekaterimi zahodnimi državami (Anglija, ZDA in Kanada) ter le nekoliko večji v primerjavi s Škotsko in Švedsko, kažejo podatki.

Kje je bil največji manko novih diagnoz?

»Največji manko novih diagnoz rakov v letu 2020 je zaznati pri nemelanomskem kožnem raku, raku prostate, raku dojk in krvnih rakih. Spodbudni pa so podatki za kožni melanom ter rak debelega črevesa in danke, kjer ne prihaja do odstopanj med napovedano incidenco in dejanskim številom novih bolnikov s temi raki,« je povedala predstojnica Sektorja onkološke epidemiologije in registra raka dr. Vesna Zadnik.

Zamude pri postavitvi diagnoz lahko vodijo v večji delež rakov

Rak je eno največjih javnozdravstvenih bremen sodobnega časa, kar se bo v prihodnje še povečevalo. Na Onkološkem inštitutu opozarjajo, da zamude pri postavitvi diagnoze lahko vodijo v večji delež rakov, odkritih v višjih stadijih, kar bi lahko dolgoročno vplivalo na izide bolezni (slabša prognoza, težje zdravljenje ter posledično slabša kakovost življenja in v nekaterih primerih tudi zgodnejša smrt).


Pomen strateških usmeritev

»Med epidemijo covid-19 se je še posebej izkazalo, kako pomembno je imeti strateške usmeritve, kot je Državni program obvladovanja raka (DPOR), ki nam kažejo smer tudi v kriznih časih. V DPOR smo takoj, ko smo na podlagi podatkov Registra raka zaznali upad novih primerov raka, začeli s spodbujanjem sistemskih aktivnosti za čim bolj nemoteno delovanje onkologije,« je podčrtala koordinatorica Državnega programa obvladovanja raka Sonja Tomšič.

Pomembnost dostopa do primarne ravni zdravstva

Na inštitutu so zaskrbljeni, ker je veliko prebivalcev v Sloveniji še vedno brez izbranega osebnega zdravnika. »Zato menimo, da mora biti reševanje dostopnosti do primarne ravni za vse prebivalce absolutna prioriteta vseh nas, tudi v luči pravočasne in kakovostne obravnave bolnikov z rakom,« je dodala Tomšičeva.

Odzivajte se vabilom v presejalne programe

Zaradi vsega naštetega v Državnem programu obvladovanja raka skupaj z Onkološkim inštitutom Ljubljana ponovno pozivajo vse prebivalke in prebivalce, »da upoštevajo priporočila za zdrav življenjski slog, se odzovejo na vabila v presejalne programe ZORA, DORA in Svit. Ob sumljivih simptomih in znakih raka pa naj se takoj obrnejo na osebnega zdravnika«, je še zaključila. 

Nalaganje
Nazaj na vrh