Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu kmalu »Trg Martina Luthra«

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 12. 08. 2015 / 07:37
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:25
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu kmalu »Trg Martina Luthra«

Mladi avguštinski menih je v začetku 16. stoletja obiskal Rim.

Martin Luther bo v Rimu v kratkem dobil svoj trg. Po odločitvi mestne uprave bo eden izmed mestnih trgov dobil ime po nemškem reformatorju, kot je včeraj poročal Radio Vatikan in ob tem navedel izjavo luteranske skupnosti v Rimu, ki je pobudnica omenjenega predloga. Rimski župan Ignazio Marino bo 16. septembra letos trg v Parco delle Colle Oppio v neposredni bližini Koloseja tudi uradno poimenoval v Trg Martina Luthra.

Mladi avguštinski menih Martin Luther je Rim obiskal v začetku 16. stoletja – zgodovinarji si sicer niso edini glede natančnega datuma, najverjetneje je šlo za leto 1511, in tudi ne glede motiva za njegovo potovanje. Luther je prišel v mesto, v katerega je že slovesno vkorakala renesansa, navdihnjena za načrti velikih arhitektov »papeža gradbenika« Julija II. Kaj vse si je Martin Luther v Rimu ogledal in katere osebnosti je srečal, danes ni več mogoče z gotovostjo zapisati. Prav tako ni jasno, v katerem avguštinskem samostanu je prebival – ali v Santa Maria del Popolo ali Sant'Agostino.

Tudi glede datuma potovanja obstajajo precej nasprotujoča si ugibanja. Doslej je veljalo, da je Luther v Rimu prebival štiri tedne med decembrom 1510 in januarjem 1511, po novejših raziskavah sodeč pa naj bi se vse skupaj zgodilo leto dni kasneje.

Vir: Kathpress
Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh