Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu kongres o spolni zlorabi v Cerkvi

Objava: 06. 02. 2012 / 08:32
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu kongres o spolni zlorabi v Cerkvi

Predstavniki škofovskih konferenc z vsega sveta ta teden razpravljajo o ustreznih ukrepih za preprečevanje spolnih zlorab.

Prizor, ki pove več kot vse besede: okoli sto škofov z vsega sveta, zbranih v sejni dvorani, pozorno posluša nagovor ženske, ki jo je kot otroka zlorabljal duhovnik. Po mnenju pisca avstrijske katoliške agencije Kathpress Thomasa Jansena bi bila naraščajoča občutljivost za omenjeno tematiko v katoliški Cerkvi po vseh v nebo vpijočih škandalih težko še očitnejša. Pričevanje Irke bo uvod v mednarodno konferenco o spolni zlorabi mladoletnih oseb v katoliški Cerkvi, ki jo v Rimu prirejajo med 6. in 9. februarjem. Prirediteljica konference je ugledna rimska univerza Gregoriana, ki jo vodijo bratje jezuiti, v sodelovanju z münchensko nadškofijo ter nekaterimi drugimi nemškimi škofijami in človekoljubnimi organizacijami.

Kot je povedal Hans Zollner, profesor psihologije na univerzi Gregoriana in soprireditelj konference z naslovom ‘Na poti k ozdravljenju in prenovi’, želijo žrtvam spolnih zlorab dati glas. Cilj zasedanja je zbuditi še več pozornosti za bolečo tematiko v vesoljni Cerkvi, kajti ‘ne smemo preprosto čakati, kadar gre za preprečevanje spolnih zlorab, pač pa moramo sami postati dejavni’, pojasnjuje nemški jezuit in akademski vicerektor na gregorijanski univerzi. Na konferenci bodo zato spodbujali predvsem izmenjavo izkušenj o ustreznih ukrepih za preprečevanje spolnih zlorab.

Odziv na zasedanje je neverjeten: skoraj vse narodne škofovske konference so nanj poslale najmanj enega predstavnika, prisotni bodo tudi predstojniki katoliških redov in strokovnjaki, vsega skupaj se bo v Rimu zbralo okoli dvesto dvajset ljudi. V imenu Slovenske škofovske konference se bo zasedanja udeležil ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres.

Številne škofovske konference so leta 2010 že pripravile svoje smernice za ukrepanje v primerih spolnih zlorab in predvsem za njihovo preprečevanje. Tiste škofovske konference, ki tega še niso storile, bodo imele na zasedanju možnost pridobiti številne zamisli in pobude za pripravo lastnega dokumenta.

Iz Vatikana na konferenci pričakujejo visok obisk: med udeleženci je prijavljen tudi prefekt Kongregacije za nauk vere, kardinal William Joseph Levada. Vsi primeri zlorab v vesoljni Cerkvi morajo biti prijavljeni omenjeni kongregaciji; prijave se zbirajo na delovni mizi ‘glavnega tožnika’ Kongregacije za nauk vere, Charlesa Sciclune, ki bo prav tako med predavatelji tokratne konference.

Sklepi konference naj bi bili dostopni čim širšemu krogu ljudi, spodbudili naj bi tudi razvoj spletnega portala, na katerem bi se dolgoročno zbirali podatki vesoljne Cerkve o ukrepanju v primerih spolnih zlorab. Predvideni triletni razvoj ‘središča za zaščito otrok’ na gregorijanski univerzi (www.elearning-childprotection.com) bo potekal v sodelovanju z univerzitetno kliniko iz nemškega Ulma.

Papež Benedikt XVI. je primere spolnih zlorab označil kot ‘odprte rane Cerkve’. Po mnenju Hansa Zollnerja spolnih zlorab v Cerkvi, kot tudi v celotni družbi, ne more popolnoma izkoreniniti niti najboljša preventiva, vendarle pa želijo z omenjeno konferenco prispevati k ‘boljšemu in hitrejšemu ozdravljenju te odprte rane’.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh