Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu obnovljene Dioklecijanove terme

Objava: 03. 10. 2014 / 06:55
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:17
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu obnovljene Dioklecijanove terme

Nastale leta 298 predstavljajo največji termalni kompleks iz časa antičnega Rima.

V Rimu 2000. obletnico smrti rimskega cesarja Avgusta (63 pr. Kr. - 14 po Kr.) obeležujejo z vrsto dogodkov. Kot poročajo pri STA, so med drugim za javnost znova odprli del nekdanjih rimskih Dioklecijanovih term. Po navedbah italijanske tiskovne agencije Ansa je njihova obnova stala 6,5 milijona evrov, trajala pa je šest let.



Obiskovalci si lahko ogledalo zunanji bazen, ki leži v središču termalnega kompleksa, in se sprehodijo po stebriščem hodniku nekdanjega kartuzijanskega samostana iz poznega 16. stoletja, ki je bil zgrajen na ruševinah rimskih term.

V pokritem stebrišču so razstavljene marmornate skulpture, ki pričajo o antičnih kultih, ponovno oživljenih v času Avgusta, da bi tako utrdili njegovo avtoriteto.

Dioklecijanove terme, ki so nastale v času rimskega cesarja Dioklecijana leta 298, so največji termalni kompleks iz časa antičnega Rima.

Dioklecijan se je najverjetneje rodil blizu današnjega Solina v Dalmaciji. Svoj vzpon je začel kot vojak Diocles. Udeležil se je bojev proti Perzijcem, pa smrti cesarja vzhodnega dela rimskega imperija Numeriana pa ga je leta 184 vojska izbrala za novega rimskega cesarja, ki pa je obvladoval le vzhodni del rimskega imperija.

Po smrti upravitelja zahodnega dela imperija Marka Avrelija Karina v bitki na Moravi leta 285 je postal popoln vladar. Oblast v državi je po letu 293 razdelil na štiri dele: sovladarji so bili Galerij, Maksimiljan in Konstancij I.. Leta 305 se je zaradi bolezni odpovedal prestolu ter se umaknil na dalmatinsko obalo.

Vir: STA / M. M. Š.
Foto: splet / Wikipedia

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh