Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Rimu znova na ogled Štirje vodnjaki

Objava: 13. 03. 2015 / 07:11
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Rimu znova na ogled Štirje vodnjaki

Izdelavo poznorenesančne umetnine je naročil papež Sikst V., vodnjaki so bili izdelani med letoma 1588 in 1593.

V Rimu lahko mimoidoči občudujejo Štiri vodnjake v bližini palače Kvirinal, ki se po čiščenju in obnovi znova bleščijo v vsem sijaju. Obnovitvena dela so trajala devet mesecev, stroški čiščenja in obnove pa so znašali 320.000 evrov, poročanje italijanskih medijev povzema STA.

V nišah na pročeljih štirih stavb na križišču Via delle Quattro Fontane in Via del Quirinale je nad bazenčki z vodo mogoče občudovati kipe bogov rek Arno in Tibera ter boginj Juno in Diane. Izdelavo poznorenesančne umetnine je naročil papež Sikst V., vodnjaki pa so bili izdelani med letoma 1588 in 1593.

Obnovo in čiščenje vodnjakov je financirala italijanska modna hiša Fendi v sklopu svojega 2,5 milijona evrov vrednega projekta Fendi za fontane, v katerega je vključena tudi znamenita fontana Trevi.

»Čiščenje Štirih vodnjakov je bilo izjemno težavno, saj je bila umazanija, ki se je več desetletij nalagala na površini, zelo trdovratna«, je povedal predstojnik mestne službe za kulturno dediščino, Claudio Parisi Presicce.

Prva faza obnove fontane Trevi je bila končana januarja, trenutno pa se restavratorji posvečajo stranskim delom vodnjaka in kipu vodnega božanstva Oceana v osrednji niši.

Vir: STA / M.M.Š.

Foto: splet

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh