Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sibiriji stoji cerkev iz snega

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 03. 03. 2017 / 11:20
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:34
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Sibiriji stoji cerkev iz snega

Vas ni imela svetišča, pravoslavni kristjan Aleksander je težavo rešil na izviren način.

Mala kapela, ki meri deset kvadratnih metrov, njen zvonik pa se dviguje štiri metre v nebo, prebivalce sibirske vasice Sosnovka navdaja z velikim ponosom. Kljub -30 stopinjam Celzija, ki jih v povprečju kaže termometer, se zbirajo okoli zgradbe in opazujejo brezhibno strukturo, v katero je vrezan pravoslavni križ. Kapela je postala prava znamenitost vasi na severu Kazahstana, izgubljene v širnih prostranstvih Sibirije.

Zidar Aleksander

Aleksander Bitjokin je za gradnjo kapele potreboval mesec in pol, uporabil pa je kar gradbeni material, ki mu je bil najbolj pri roki: sneg. »Nimamo sredstev, da bi zgradili cerkev, celo tega si ne moremo privoščiti, da bi se vozili v najbližje mesto, Azov«, pojasnjuje Aleksandrova mati Tatjana. Kot pravi, si je Aleksander vedno želel le tega, da bi lahko molil v pravem svetišču, in to ga je spodbudilo, da se je lotil gradnje snežne kapele. Zamisel mu je po glavi rojila dolgo časa, o njej se je pogovarjal z vaščani, nato pa se je lotil dela. Snežna struktura je »glas njegovega srca«, zatrjuje Tatjana Bitjokina, ki jo lepota obokov in čudovito dodelane podrobnosti kapele globoko ganejo. »Aleksander iskreno veruje«, doda. »V to svetišče je vložil najboljše, kar premore.«

Blagoslov višjega duhovnika

Ko je bila kapela postavljena, je Aleksander prosil pravoslavnega duhovnika, naj njegovo delo blagoslovi. Poimenoval jo je Christorozhdestvenskaya, kar v ruskem jeziku pomeni »Jezusovo rojstvo«. Vsebuje vse elemente, ki jih najdemo v pravoslavni cerkvi, vključno z oltarjem iz snega, ikonami, postavljenimi v snežne niše in izvodom Svetega pisma.



Nikar še pomladi!

»Kot v pravljici je«, pove eden izmed vernikov, ki iskreno občuduje delo svojega soseda. Vsi skupaj si zelo težko predstavljajo, kako bo čez približno pol leta, ko bo njihovo novo svetišče skopnelo!

»Ta cerkvica nam zelo veliko pomeni«, je zatrdil upravitelj Sosnovke, Jurij Kirsch. In kdo ve, morda to za malo, oddaljeno vasico v Sibiriji pomeni le prvi korak do izgradnje prave cerkve iz zidakov in opeke.

Vir: www.aleteia.org
Foto: Aleteia / splet

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh