Zapri
Iskanje

V Siriji odpirajo prvo katoliško fakulteto

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 16. 08. 2021 / 12:43
Oznake: Cerkev, Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 23.11.2021 / 09:55
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V Siriji odpirajo prvo katoliško fakulteto

V Siriji odpirajo prvo katoliško fakulteto
Bogoslužje v cerkvi v Damasku, april 2021 FOTO: Vatican Media
V letošnji jeseni v sirski prestolnici Damask odpira vrata prva fakulteta za katoliško teologijo v državi. Za Sirijo, deželo z večinsko islamskim prebivalstvom, je to pomemben dosežek.

Odprtje fakultete je bilo potrjeno s predsedniškim odlokom maja 2019, prvih približno devetdeset študentov in študentk pa bo ustanova sprejela 1. oktobra letos. Kot poroča spletni portal Vatican News, je slovesnost ob odprtju predvidena naslednji konec tedna.

Prostori visokošolske ustanove bodo ob sedežu grško-katoliškega patriarhata v mestni četrti Bab-Charki v Damasku, zanje pa bodo uporabili stavbo nekdanje šole. Že od leta 2002 si je patriarhat prizadeval, da bi v državi omogočili študij katoliške teologije, in v ta namen so najprej postavili Teološki inštitut. Rektor nove fakultete je patriarh Youssef Absi, njen predstojnik pa arhimandrit Youssef Lajin.

Melkitski patriarh Youssef Absi FOTO: Vatican Media

Tudi muslimanski kandidati

Nekdanji metropolit v Bosri, Nicolas Antiba, je v pogovoru za medije pojasnil, da se za študij na novi fakulteti zanima tudi precejšnje število muslimanskih študentov. Grško-katoliška cerkev doslej na Bližnjem vzhodu, z izjemo Libanona, ni imela svoje teološke fakultete.

»Vsi naši študentje in študentke prihajajo iz vernih družin, bodisi pravoslavnih ali katoliških,« je pojasnil arhimandrit Youssef Lajin. »Imamo kaldejce, Armence, vernike vzhodnih Cerkva. Študij na fakulteti naj bi jim omogočil, da v šolah poučujejo verski pouk ali pa kjer koli drugje najdejo dobro zaposlitev.«

Kandidatom za katoliške duhovnike odslej ne bo več treba odhajati na študij v tujino.

Patriarhat krije tretjino stroškov

Tudi kardinal Mario Zenari, papeški nuncij v Siriji, podpira odprtje nove fakultete. Predviden je petletni študij; na koncu bodo diplomanti prejeli potrdilo, da lahko poučujejo teologijo. To t.i. »licenco« priznavajo tudi državni organi. Na fakulteti bo predavalo 25 docentov.

Kandidatom za katoliške duhovnike tako odslej ne bo več treba odhajati na študij v tujino. Patriarhat bo prevzel tretjino stroškov za novo fakulteto; francoska človekoljubna organizacija »L’Œuvre d’Orient« pa je dala ustanoviteljem na voljo 40.000 ameriških dolarjev za nakup računalniške opreme.Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh