Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Škofji Loki se že pripravljajo na leto 2021

Za vas piše:
K. C.
Objava: 28. 03. 2019 / 10:29
Oznake: Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 28.03.2019 / 10:47
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Škofji Loki se že pripravljajo na leto 2021

V Škofji Loki se začenjajo Dnevi Škofjeloškega pasijona in uradne priprave na uprizoritev čez dve leti.

V kraju, ki vse bolj slovi po Škofjeloškem pasijonu, tudi letos pred velikonočnimi prazniki pripravljajo Dneve Škofjeloškega pasijona.

Pasijonski doneski, odprtje razstave, 20-letnica ponovne oživitve Škofjeloškega pasijona

Začeli se bodo v petek, 29. marca, na t. i. pasijonski dan, ko bodo v Kristalni dvorani Sokolskega doma na Mestnem trgu v Škofji Loki predstavili novo številko zbornika Pasijonski doneski in odprli razstavo slikarja Jošta Snoja.

O vsebini Pasijonskih doneskov bo spregovorila urednica Helena Janežič, predstavili pa bodo tudi letošnje romanje v Schönberg v Belgijo in tamkajšnji pasijon.

Dan pozneje, v soboto, 30. marca, se bodo spomnili 20-letnice ponovne oživitve Škofjeloškega pasijona. To jim je uspelo leta 1999.



Prihodnji teden bosta tudi odprtje fotografske razstave in pasijonski večer v Stari Loki.

Dnevi Škofjeloškega pasijona, obogateni s kulturnimi dogodki, bodo trajali do 23. aprila, dneva po velikonočnem ponedeljku. Zadnja prireditev bo dramska uprizoritev pasijona "Glejte, človek" v Stari Loki.
Stekle so že priprave na uprizoritev Škofjeloškega pasijona leta 2021

Priprave na uprizoritev ob 300. obletnici nastanka dramskega besedila

Začele so se tudi že uradne priprave na naslednjo uprizoritev Škofjeloškega pasijona, najstarejšega ohranjenega dramskega dela v slovenščini. Ta bo čez dve leti, ob 300. obletnici nastanka dramskega besedila patra Romualda. Na občini že pripravljajo razpis za vodjo pasijona, ki mu bo sledil še razpis za režiserja.

Takratna uprizoritev Škofjeloškega pasijona bo prva po vpisu na reprezentativni seznam Unesca. »Verjamem, da bo to edinstvena priložnost, da Škofjeloški pasijon dvignemo še stopnico višje in ga predstavimo kot res izjemno kulturno dediščino, na katero smo v Škofji Loki zelo ponosni," je na novinarski konferenci v torek, 26. marca, v Škofji Loki dejal škofjeloški župan Tine Radinja.



Občina je že oblikovala strokovni odbor, ki bo v podporo režiserju pri strokovnih delih, in skupino za pasijon za podporo pri operativnih nalogah. Sledila bo izbira vodje projekta, ki bo postavil organizacijsko strukturo in bedel nad realizacijo.

Sicer neformalne priprave na uprizoritev potekajo že dlje časa. Občina je zelo aktivna predvsem na mednarodnem področju. Ob članstvu v mednarodnem pasijonskem združenju Europassion se je odločila še za vključitev v združenje Pasijonske poti oziroma Caminos de Pasion.

Škofjeloški pasijon v širši turistični ponudbi

Koordinator za mednarodno sodelovanje in nekdanji škofjeloški župan Miha Ješe je pojasnil, da je v združenju Europassion ključna menjava dobrih pasijonskih praks, v Caminos de Pasion pa gre za skupni komercialni nastop in skupno trženje različnih pasijonskih prireditev. "To je velika dodana vrednost za naš pasijon čez dve leti, saj smo s tem pridobili kar precej zaledja tradicionalnih pasijonskih mest," je prepričan.

Tudi sicer se v Škofji Loki trudijo pasijon vključiti v turistično ponudbo. Zato so na Loškem gradu odprli novo muzejsko zbirko o njem, obiskovalce pa popeljejo tudi po Romualdovi poti, kjer si lahko ogledajo vse turistično zanimive točk mesta, v katerem uprizarjajo pasijon. Kot je napovedal župan, bodo tovrstne celoletne aktivnosti še nadgradili.

najstarejše ohranjeno dramsko delo v slovenščini in najstarejša ohranjena evropska režijska knjiga, vključuje v celoletno turistično ponudbo mesta.

Foto: Tatjana Splichal

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh