Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Slovenijo repatriirali 63 v Venezueli živečih oseb slovenskega rodu

Za vas piše:
H. A. / STA
Objava: 10. 09. 2021 / 16:51
Oznake: Slovenija, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 10.09.2021 / 16:59
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Slovenijo repatriirali 63 v Venezueli živečih oseb slovenskega rodu
V Venezueli živi do 1000 oseb slovenskega rodu. FOTO: Urad Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu.

V Slovenijo repatriirali 63 v Venezueli živečih oseb slovenskega rodu

Iz urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu so danes po zaključenem svetu pristojne vladne skupine sporočili, da so doslej iz Venezuele v Slovenijo repatriirali 63 oseb slovenskega rodu. Vse naj bi se tu dobro počutile.

Med 63 osebami so danes številni že pridobili zaposlitev, drugi so šolarji, študentje in dijaki ter vključeni v izobraževalni sistem. Po besedah urada težav pri njihovi repatriaciji ni zaznati.

Današnja seja je druga seja Medresorske vladne skupine za izvedbo repatriacije oseb slovenskega rodu iz Bolivarske republike Venezele. Vodil jo je državni sekretar na Uradu Vlade RS za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Dejan Valentinčič. Namen sestanka je pregled dosedanjega dogajanja, izmenjava informacij in morebitnih izzivov na tem področju za prihodnost. Repatriacija je namreč kompleksen postopek, zato je pomembno da so vsi akterji, ki v njem sodelujejo, o splošnem dogajanju obveščeni, navaja Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Postopek repatriacije za osebe slovenskega rodu iz Venezuele se je začel v začetku leta 2020. Vlada RS je v Venezueli živečim Slovencem in njihovim družinskim članom zaradi težkih razmer omogočila vrnitev v Slovenijo in sprejela akcijski načrt za repatriacijo. Venezuelo, v kateri danes živi 335 slovenskih državljanov in do 1000 oseb slovenskega rodu namreč že nekaj let pesti huda gospodarska, politična in družena kriza.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh