Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V slovenskih zaporih narašča število zaprtih oseb

Za vas piše:
M. M.
Objava: 22. 07. 2022 / 15:27
Oznake: Slovenija
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 22.07.2022 / 15:32
Ustavi predvajanje Nalaganje
V slovenskih zaporih narašča število zaprtih oseb
V slovenskih zaporih je bilo v prvi polovici leta zaprtih nekaj manj kot 1400 oseb. FOTO: Pexels

V slovenskih zaporih narašča število zaprtih oseb

Glede na poročilo Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS) za leto 2021 je bilo lani v povprečju vseh zaprtih oseb 1284, v prvi polovici tekočega leta pa je to število naraslo na 1382. Delež tujcev v slovenskih zaporih v letu 2021 in prvem polletju 2022 ostaja okrog 30 odstotkov.

To izhaja iz poročila, ki ga je generalni direktor Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij Bojan Majcen danes izročil ministrici za pravosodje Dominiki Švarc Pipan. Do predaje letnega poročila je prišlo v tednu, ko obeležujemo mednarodni dan Nelsona Mandele, ki je preživel 27 let v zaporu.

Po manjši zasedenosti spet rast števila zaprtih oseb

Na manjšo zasedenost zavodov v letu 2021 je vplivala predvsem epidemija covida-19. »Z ukrepi iz interventne zakonodaje: prekinitve prestajanja zaporne kazni, predčasni odpusti in začasna zaustavitev pozivanja na prestajanje zaporne kazni, se je v tem obdobju poskušalo zmanjšati prezasedenost zaporskih zmogljivosti, s čimer smo lahko zagotavljali varno izvrševanje zaporne kazni in pripora ter omilili posledice epidemije. Kljub temu so nekateri zavodi še vedno izstopali po prezasedenosti.«

Po izteku interventnih ukrepov je število zaprtih oseb začelo spet naraščati. Trenutno je v slovenskih zaporih in prevzgojnem domu zaprtih 1393 oseb, kar predstavlja 103,6-odstotno zasedenost vseh zavodov.

Generalni direktor URSIKS Bojan Majcen in pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan. FOTO: Spletna stran gov.si

V različne izobraževalne programe vključili 249 obsojencev

Majcen je v pogovoru s pravosodno ministrico med drugim dejal, da so nadaljevali projekt »Razvoj delovnih kompetenc zaprtih oseb«, ki je sofinanciran iz Evropskega socialnega sklada in v letu 2021 »omogočili 249 obsojencem vključitev v različne izobraževalne programe, delovno terapijo in usposabljanja za delo - nacionalne poklicne kvalifikacije (NPK).« Od začetka izvajanja projekta v letu 2016 je bilo v različne vsebine, ki bodo zaprtim omogočale lažji prehod na trg dela, vključenih že 1480 oseb.

Nadaljevanje gradnje zapora v Ljubljani in dograditve na Igu

Projekta novogradnje zapora v Ljubljani ter obnove in dograditve ženskega zapora na Igu sta se kljub zahtevnim razmeram v letu 2021 nadaljevala. »Gradbeno dovoljenje je pridobljeno pri obeh investicijah, ministrica in generalni direktor pa sta se strinjala v nameri po nadaljevanju projektov v gradbeno fazo. Ta se bo zaključila s pridobitvijo dveh sodobnih objektov, s katerima se bodo izboljšali pogoji za zaprte in zaposlene,« so sporočili z Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij.

Nalaganje
Nazaj na vrh