Zapri
Iskanje

V šolah od danes spet brez mask

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 07. 03. 2022 / 06:00
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 07.03.2022 / 14:26
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

V šolah od danes spet brez mask

V šolah od danes spet brez mask
Maske za učence, dijake, študente in pedagoške delavce niso več obvezne. FOTO: Tatjana Splichal
V sklopu dodatnega sproščanja protikoronskih ukrepov z današnjim dnem, 7. marcem 2022, ponovno velja, da nošenje zaščitnih obraznih mask za šolarje, srednješolce, študente in učitelje ni več obvezno.

Vlada je namreč na četrtkovi seji sprejela nov Odlok o začasnih ukrepih za preprečevanje in obvladovanje okužb s covidom-19, ki na področju vzgoje in izobraževanja prinaša pomembne spremembe: skladno z Odlokom se tako za učence, dijake, študente in zaposlene določi izjema uporabe zaščitnih mask za ves čas izvajanja vzgojno-izobraževalnega programa.

Zato pa bodo še naprej, enako kot doslej, obvezne maske pri verouku za veroučence in katehistinje oz. katehete. Kot je potrdil tiskovni predstavnik Slovenske škofovske konference (SŠK) dr. Tadej Jakopič, so se za takšen korak odločili, ker gre za obšolske dejavnosti.

Kje maske ostajajo obvezne?

Zaščitne obrazne maske ostajajo obvezne pri praktičnem pouku in praktičnem usposabljanju z delom pri kliničnih vajah, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport. Za preprečevanje okužb v šolstvu pa še naprej veljajo higienska priporočila NIJZ za preprečevanje širjenja koronavirusa pri izvajanju pouka.

Potrjeni primeri med otroci do 18 let v tem šolskem letu (do konca februarja). VIR: NIJZ

Že dva tedna odpravljeno tudi samotestiranje

Že dva tedna je odpravljeno tudi obvezno samotestiranje v šolah. Vsi učenci, ki so se dotlej zaradi nasprotovanja samotestiranju izobraževali na daljavo, so se že vrnili v šole, so za STA pojasnili na ministrstvu. Sredi februarja letos se je, takšen je bil zadnji podatek, na daljavo izobraževalo 1258 ali 0,65 odstotka vseh osnovnošolcev.

Okužbe pri otrocih in pedagogih

Po podatkih NIJZ so v tem šolskem letu pri otrocih, starih do 18 let, potrdili 158.835 okužb s covidom-19, največ v starostni skupini osnovnošolcev, torej od 6 do 14 let (103.315). Med pedagoškimi delavci pa sta bili v tem šolskem letu do konca februarja potrjeni 17.702 okužbi, največ med osnovnošolskimi učitelji (8006), le nekaj manj med vzgojitelji (7490).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Nalaganje
Nazaj na vrh