Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V sovraštvu do kristjanov srečal Kristusa

Ana Rupar
Za vas piše:
Ana Rupar
Objava: 17. 09. 2020 / 07:59
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 17.09.2020 / 09:02
Ustavi predvajanje Nalaganje
V sovraštvu do kristjanov srečal Kristusa

V sovraštvu do kristjanov srečal Kristusa

Naučen sovraštva, doživel ljubezen: od islamista do postavljavca mostov.

Foto: Adrián Butcher

Yassir Eric se je rodil in odraščal v vplivni muslimanski družini v severnem Sudanu. Je edini sin visokega častnika in politika ter šefa velikega klana v Kartumu, ki ga je vzgajal in oblikoval, da bi nekoč prevzel njegov položaj. Vzgoja v duhu militantnega islamista je v Yassirju krepila sovraštvo do drugače verujočih in tujcev.

Kot srednješolec močno napadel kristjana

Dve leti se je šolal v koranski šoli, namesto z žogo se je igral s kalašnikovkami, oče ga je namesto v kino za tri dni odpeljal v vojaški zapor. Ko mu je bilo deset let, se je prostovoljno pridružil potujočim pridigarjem, ki so novačili džihadiste. V srednji šoli je tako močno sovražil edinega kristjana v razredu, da je s prijatelji organiziral napad nanj. Kot študent – študiral je islamsko pravo in politične vede – je bil član Muslimanskega bratstva.

»Bil sem ponosen na svojo družino, svojo religijo in svojo moškost – to so bila bistvena znamenja, ki so tedaj sestavljala mojo identiteto,« v svoji biografiji Naučen sovraštva, doživel ljubezni (v slovenskem prevodi izšla pri Mohorjevi založbi Celovec) piše Yassir.

Določal ga je patriarhat, odločitev nikoli ni sprejemal sam, temveč sta jih zanj sprejemala njegov ded in oče. Prva samostojna odločitev je njegov svet postavila na glavo.

Srečal Boga

Pri 19 letih je, ko je v bolnišnici sedel ob bratrancu, ki je ležal v komi, doživel čudež. Dečka sta na željo očeta, Yassirjevega strica, ta je zaradi spreobrnjenja sedel v ječi, obiskala krščanska Kopta. Ko sta molila, je deček odprl oči. »V sebi sem vedel, da se je zgodilo nekaj nenavadnega. /…/ Ko so se odprle Faudove oči, so se odprle tudi moje. Srečal sem Boga.«

Dogodek je nanj dramatično vplival, že naslednje jutro je molil k Jezusu, si kupil Sveto pismo in ga skrivaj prebiral. Ko je očetu in dedu razkril svojo spreobrnitev h krščanstvu, sta se mu odrekla, družina ga je razglasila za mrtvega in uprizorila njegov pogreb. Zaradi spreobrnitve je bil v domovini mučen, večkrat so ga prijeli in zasliševali, konce tedna je pogosto preživel v ječi, »vendar nisem uvedel potrebe, da bi nehal pridigati«.


Danes je Yassir evangeličanski pastor. Foto: osebni arhiv

Graditelj mostov med verami in kulturami

Naposled je bil primoran zapustiti domovino, odpotoval je v Kenijo, kjer je študiral teologijo. Tam je spoznal nemška zakonca Eric, ki sta ga vzela za svojega, Yassir pa je prevzel njun priimek. V Keniji je spoznal tudi svojo ženo, nemko Maren, s katero sta skupno življenje začela v Nemčiji in imata danes tri otroke, sina in dvojčici.

Yassir je danes evangeličanski pastor, ki poziva k spoštljivemu odnosu do muslimanov. Ustanovil je Evropski inštitut za migracije, integracijo in islamske teme (EIMI), v Nemčiji in drugod po Evropi prireja seminarje, predava in izobražuje spremljevalce integracije.

Kot spreobrnjenec, ki ga je njegova družina razdedinila, ve, kako pomembna sta spoštovanje in svoboda veroizpovedi, njegova življenjska naloga je postala grajenje mostov med verami in kulturami. »Moj poklic je hkrati moja poklicanost,« pravi Yassir.

***
Celoten članek je objavljen v najnovejši številki tednika Družina (38/2020).

Preberite tudi:
- Novo v Mohorjevi Celovec: Yassir Eric - Naučen sovraštva, doživel ljubezen



Kupi v trgovini

Življenjske težave
Drugi priročniki
4,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh