Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Španiji 'omilili' zakon o splavu

Objava: 18. 05. 2009 / 08:32
Oznake: Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:07
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Španiji 'omilili' zakon o splavu

Brezplačen splav 'brez navedenega razloga' dovoljen do 14. tedna nosečnosti

V Španiji so minuli teden sprejeli zakon, po katerem lahko ženske odslej, ne da bi navedle razlog, nekaznovano in brezplačno opravijo splav do 14. tedna nosečnosti. Tudi mladoletnice po dopolnjenem 16. letu lahko splav opravijo brez soglasja staršev, je pojasnila namestnica predsednika vlade, Maria Teresa Fernandez de la Vega.

Pri nepravilnem razvoju zarodka ali ogroženosti fizičnega ali psihičnega zdravja matere je po novem splav v Španiji dovoljen celo do 22. tedna nosečnosti. Kasneje o splavu odloča posebna zdravniška komisija. Žensk, ki splavijo nelegalno, ne čaka več šestmesečna zaporna kazen, ampak le denarna kazen.

Do sedaj je bilo opravljanje splava v Španiji prepovedano. Zakon, ki je bil v veljavi od leta 1985, je dopoščal tri izjeme: splav je bil dovoljen v primeru posilstva, pri nepravilnem razvoju zarodka in pri ogroženosti fizičnega ali psihičnega zdravja nosečnice.

V preteklih desetih letih je število zabeleženih splavov v Španiji naraslo za 73 odstotkov. V lanskem letu so zabeležili 112.000 splavov. Po poročilih medijev je bilo 97 odstotkov teh splavov opravljenih na zasebnih klinikah za splave. Po novem naj bi splave opravljali predvsem v javnih bolnišnicah in zdravstvenih centrih.

Cerkev že od samega začetka nasprotuje novemu besedilu zakona o splavu. Španska škofovska konferenca z obcestnimi plakati in brošurami vodi kampanjo proti sprememb zakona s sloganom 'Zaščiti moje življenje'.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh