Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V spomin na slikarja Zmaga Jeraja

Za vas piše:
K. C.
Objava: 08. 04. 2015 / 07:47
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
V spomin na slikarja Zmaga Jeraja

V spomin na slikarja Zmaga Jeraja

Leta 2008 je sodeloval na likovni akademiji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu, pozneje pa so bila njegova dela razstavljena v galeriji Družina.

V likovnem razstavišču Univerzitetne knjižnice Maribor bo danes, 8. aprila, žalna seja v spomin na akademskega slikarja Zmaga Jeraja, ki je umrl 28. marca na Ptuju. Slikar, grafik in fotograf sodi med ključne osebnosti, ki so oblikovale slovensko likovno umetnost druge polovice 20. stoletja.

Leta 2008 je sodeloval na likovni akademiji Umetniki za Karitas na Sinjem vrhu, pozneje pa so bila njegova dela razstavljena v galeriji Družina.

"Uspelo mu je ustvariti individualen, vselej inovativen, pogosto humorno in kritično naravnan neobičajno bogat opus, ki v slovenski umetnosti zaseda pomembno mesto, zato za Zmagom Jerajem ostaja velika praznina," so v vabilu na žalno sejo zapisali v Umetnostni galeriji Maribor, Društvu likovnih umetnikov Maribor, III. gimnaziji Maribor, Univerzitetni knjižnici Maribor, Fotoklubu Maribor in Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje Univerze v Ljubljani.

Jeraj ni deloval le na področju slikarstva, fotografije in grafike, temveč tudi na področju filma, scenografije, likovne esejistike, teorije in kritike. Za svoje delo je prejel številne nagrade in priznanja, med drugim nagrado Zlata ptica, nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke v risbi in gvašu ter Jakopičevo nagrado. Leta 2008 je bil dobitnik Glazerjeve nagrade za življenjsko delo, leto kasneje pa je prejel še Prešernovo nagrado za življenjsko delo.

"Jeraj pripoveduje zgodbe naše vsakdanjosti, ki so tako zelo navadne, da jih prezremo. Ko nam jih ponudi skozi optiko svojega pogleda, nanizane kot epizode in povezane na izvirno subjektiven način, smo očarani in presenečeni, ker je vse znano in vendar vse drugačno. Človekova razklanost, osamljenost, odtujenost in njegova izgubljenost v urbanih prostorih industrijske civilizacije je tema, ki ga od nekdaj zanima," je o njegovem delu zapisala kustosinja retrospektivne razstave v Umetnostni galeriji Maribor leta 2008 Milojka Kline.

Živel in ustvarjal je v Mariboru, kjer je bil med drugim profesor likovne vzgoje na Osnovni šoli Bojana Ilicha in III. gimnaziji Maribor. Med letoma 1996 in 2007 je učil na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani.

Jeraj se je rodil 9. novembra 1937 v Ljubljani. Študiral je na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in v Beogradu, kjer je leta 1960 tudi diplomiral na slikarskem oddelku pri Zori Petrović. Leta 1967 je pri Gabrijelu Stupici na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost zaključil specialko za slikarstvo. Podiplomsko se je leta 1969 izpopolnjeval v Londonu, leta 1971 pa se je v Sovjetski zvezi posvečal staroruskemu slikarstvu.

Vir: STA

Preberite si tudi:

Jerajevo duhovno iskanje (Družina, letnik 61, št. 21)

Igralka in slikar (Družina, letnik 58, št. 7)

Utrinki z odprtja razstave Umetniki za Karitas


Kupi v trgovini

Novo
1945: Dnevnik mojega križevega pota
Zgodovina
29,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh