Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Srbiji zaprli cerkveni center za odvisnike

Objava: 28. 05. 2009 / 21:09
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:09
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Srbiji zaprli cerkveni center za odvisnike

Sveta sinoda srbske pravoslavne Cerkve po razpravi v medijih o uporabi nasilja posegla v delovanje rehabilitacijskega centra

Sveta sinoda srbske pravoslavne Cerkve se je ‘z začudenjem in obžalovanjem’ odzvala na ‘brutalno nasilje’, ki so ga uporabili v enem izmed pravoslavnih rehabilitacijskih centrov za mlade odvisnike od droge v škofiji Raška-Prizren. Pristojni škof Artemije Radosavljević je bil nemudoma prisiljen v zaprtje centra, proti udeleženim duhovnikom pa je bila podana cerkveno-pravna ovadba. Poleg tega je sveta sinoda pozvala varnostne in pravne organe, naj proti nasilju v rehabilitacijskem centru ukrepajo v skladu s predpisi. Člani sinode so se posebej obrnili na žrtve nasilja in izrazili svoje globoko obžalovanje nad dogodki.

Na spletni strani srbskega časopisa ‘Vreme’ so pred časom objavili video posnetek, na katerem je bilo razločno videti, kako enega izmed varovancev rehabiltacijskega centra pretepajo pred svetimi podobami. V sporočilu svete sinode so zapisali, da so ti posnetki in priznanje duhovnega vodje centra ‘nedvomni dokazi nasilja, ki je skrajno nesprejemljivo in popolnoma tuje duhu evangelija in poslanstvu Cerkve’.

Škof Artemije ne zanika uporabe nasilja v rehabilitacijskem centru. V izjavi za agencijo Tanjug je pojasnil, da rehabilitacijski center ne sodi v okrilje samostana Crna Reka, kot so sprva poročali mediji. Vodja centra, duhovnik Branislav Peranović, je o ‘metodah’ svoje ustanove v medijih že večkrat govoril, te ‘metode’ pa naj bi služile ozdravljenju in naj ne bi pomenile zlorabe, je povedal škof. Posnetki, ki so bili objavljeni na Večerovi spletni strani, naj bi nastali že pred leti.

Da se je center ravno zdaj znašel v središču medijske pozornosti, škof pripisuje dejstvu, da so cerkveni krogi kritično ocenili nedavni obisk ameriškega podpredsednika Joeja Bidena v samostanu Visoki Dečani.

Vodja rehabilitacijskega centra, duhovnik Branislav Peranović, je izjavil, da so odvisnike ‘nedvomno’ pretepali, potožil pa je, da so mediji center predstavljali ‘kot srednjeveški kraj mučenja in zlorab najhujše vrste’. Pri tem ni pokazal nikakršnega obžalovanja zaradi uporabe nasilja.

Pravni status rehabilitacijskega centra je sporen. Škof Artemije trdi, da je center uradno vpisan pri srbskih državnih organih, srbska ministrica za zdravje pa pravi, da njihovo ministrstvo nikoli ni izdalo dovoljenja za delovanje centra. Predstavnik srbske vlade je sporočil, da so bile proti devetim uslužbencem centra vložene kazenske ovadbe.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh