Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sredozemlju rešenih več sto migrantov s čolnov

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 02. 08. 2021 / 18:20
Oznake: Družba, Svet
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 02.08.2021 / 14:23
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sredozemlju rešenih več sto migrantov s čolnov
Reševalna ladja »Ocean Viking« je ob koncu minulega tedna sprejela okoli 450 migrantov FOTO: Vatican Media

V Sredozemlju rešenih več sto migrantov s čolnov

Število migrantov na čolnih, ki se sredi odprtega morja znajdejo v življenjski nevarnosti, vztrajno narašča.

Kot so po navedbah spletnega portala Vatican News včeraj sporočili iz organizacije »SOS Mediterranee«, je trenutno na reševalni ladji »Ocean Viking« po petih reševalnih akcijah ob koncu minulega tedna okoli 450 migrantov.

Na krovu je večina mlajših moških, nekaj pa je tudi nosečih žena, mladih in precej otrok. V večurni reševalni akciji v noči na nedeljo je posadka reševalne ladje »Ocean Viking« ob pomoči posadk ladje »Sea-Watch 3« in jadrnice »Nadir« nemške nevladne organizacije ResQship z zelo nevarnega lesenega plovila rešila okoli 400 migrantov. Približno 250 od njih je trenutno na ladji »Ocean Viking«, drugi pa na »Sea-Watch 3«. Kot so pojasnili pri »SOS Mediterranee«, mrtvih ali poškodovanih tokrat na srečo niso odkrili. Ker pa je bilo precej ljudi že v vodi, morebitnih žrtev tvegane plovbe ne morejo povsem izključiti.

Iskanje varnega pristana

Ladja »Ocean Viking« je po lastnih navedbah v štirih manjših reševalnih akcijah v soboto sprejela okoli 200 migrantov, med katerimi so nekateri utrpeli precejšnje opekline zaradi vnetja goriva. Tudi »Sea-Watch 3« je morala ob koncu tedna večkrat posredovati in je v reševalnih akcijah na krov sprejela nekaj deset migrantov, od tega precej otrok. Zdaj reševalne ladje čakajo na dovoljenje, da se lahko zasidrajo v enem od evropskih pristanišč.

Od začetka letošnjega leta je v osrednjem Sredozemlju utonilo ali izginilo 930 migrantov.

Od začetka leta skoraj 1.000 utopljenih in izginulih

Od začetka letošnjega leta je po navedbah Mednarodne organizacije za migracije (IOM) v osrednjem Sredozemlju utonilo ali izginilo 930 migrantov, skoraj trikrat več kot v enakem obdobju leto pred tem. Skupno število poskusov prečkanj od letošnjega januarja po podatkih IOM znaša okoli 78.700. Potem ko je lansko leto takoj po izbruhu koronaepidemije število visoko tveganih prečkanj Sredozemlja znatno upadlo, so se številke na tem področju letos znova močno povečale.

Od avgusta tudi Rdeči križ med reševalci pomorskih stisk

Ta mesec se je reševanju pomorskih stisk migrantov pridružila tudi Mednarodna zveza Rdečega križa in Rdečega polmeseca, po lastnih navedbah največja humanitarna organizacija na svetu, ki združuje več kot 190 nacionalnih istoimenskih združenj po vsem svetu.

Kupi v trgovini

Razprodano
109 - Navodilo Kristusova ljubezen do migrantov
Cerkveni dokumenti
7,24€
Nalaganje
Nazaj na vrh