Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Stični odprli občasno razstavo Cistercijani v mojem kraju

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 27. 05. 2021 / 11:35
Oznake: Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 28.05.2021 / 15:26
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Stični odprli občasno razstavo Cistercijani v mojem kraju

V Stični odprli občasno razstavo Cistercijani v mojem kraju

K raziskovanju dediščine cistercijanov so povabili okoliške šolarje.

Učenci so spoznavali bogato in pestro dediščino cistercijanov. FOTO: Sara Primec.


V Stični je bil leta 1136 ustanovljen cistercijanski samostan. Delovanje stiških menihov je močno vplivalo na življenje in podobo krajev na Dolenjskem, zato so v Muzeju krščanstva na Slovenskem odprli občasno zgodovinsko razstavo Cistercijani v mojem kraju.

K sodelovanju pritegnili tri šole

Obširne posesti so bile bistvene za uspešno delovanje samostanov, cistercijani pa so spodbujali njihov napredek, saj je donosna posest pomenila večji dohodek za sam samostan.

Njihovo delovanje na gospodarskem in religioznem področju je pomembno zaznamovalo pokrajino. Da bi ta čudoviti svet skrite cistercijanske kulturne krajine približali vsem, ki v tej pokrajini prebivajo, so k raziskovanju povabili okoliške šolarje iz Osnovne šole Veliki Gaber, Osnovne šole Stična in Podružnične šole Zagradec iz višjih razredov.


Kulturna krajina stiškega samostana je ena od 17 cistercijanskih pokrajin, ki jih skozi raziskovanje in ohranjanje povezuje evropski projekt Cisterscapes. FOTO: Sara Primec.

Duh cistercijanov med prebivalci še vedno živi


Glavni namen raziskovanja je bil učence spodbuditi, da prepoznajo dediščino cistercijanov v svojih domačih krajih in spoznajo, kako velik je bil vpliv menihov iz Stične in kako se ta kaže še danes. S svojimi raziskovalnimi nalogami so učenci orisali celotno zgodovino samostana Stična ter njegovega delovanja na gospodarskem in religioznem področju.

V svojih domačih krajih so našli številne stare domačije, ki so bile povezane s stiškim samostanom, mline, gradove in dvorce ter cerkvice, ki so spadale pod stiški cerkveni teritorij. Zbrali so tudi številna ustna pričevanja. Ta kažejo, kako močno so cistercijani še vedno prisotni v zavesti tamkajšnjih prebivalcev.

Panojska razstava bo v muzeju na ogled do 30. septembra 2021.


Preberite še:
- Škofjeloška dediščina v Stični [VIDEO]

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh