Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

'V sumu spolnih zlorab je preveč posploševanja'

Objava: 17. 11. 2011 / 07:52
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

'V sumu spolnih zlorab je preveč posploševanja'

Dublinski nadškof Diarmuid Martin opozarja, da zaradi splošnih obtožb trpijo številni pošteni duhovniki.

Dublinski nadškof Diarmuid Martin meni, da je irska javnost močno zavedena glede razsežnosti spolne zlorabe otrok in mladoletnikov v ustanovah katoliške Cerkve na Irskem. Številni duhovniki trpijo zaradi vsesplošnega suma, ki leti na celotno Cerkev, so irski mediji navajali odlomek ene izmed pridig nadškofa Martina.

Poleg tega pa je predsednik irske vlade Enda Kenny po navedbah časnika 'The Irish Examiner' deležen polne podpore Ircev v svoji ostri kritiki Vatikana. Časnik, ki se sklicuje na podatke iz urada predsednika vlade, poroča o 450 izmed 507 pisem in elektronskih pošt, v katerih so irski državljani izrekli podporo Kennyjevem govoru v parlamentu julija letos.

Odnosi med Dublinom in Rimom so trenutno precej napeti, predvsem zaradi objave poročila preiskovalne komisije o odzivu cerkvenih in državnih ustanov v primerih spolnih zlorab v škofiji Cloyne. V t.i. 'Poročilu Cloyne' so bile raziskane obtožbe proti devetnajstim duhovnikom omenjene škofije.

Sredi letošnjega julija je irski premier Kenny v nekem govoru v parlamentu ostro napadel Vatikan. Rimu je med drugim očital, da še leta 2008 namerno ni preganjal kaznivih dejanj, pač pa da je 's prikrivanjem posilstev in mučenja otrok skušal rešiti ugled lastne ustanove'.

Na fotografiji: dublinski nadškof Diarmuid Martin

Kupi v trgovini

Kako zagovarjati vero brez povzdigovanja glasu
Družbena vprašanja
19,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh