Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sveti deželi dovoljeni tridentinski mašni obredi za romarske skupine

Objava: 21. 11. 2011 / 08:08
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Sveti deželi dovoljeni tridentinski mašni obredi za romarske skupine

Minuli teden je bil objavljen dekret jeruzalemskega patriarhata.

V katoliških cerkvah Svete dežele bo odslej dovoljeno obhajanje bogoslužij po tridentinskem obredu, vendar latinski patriarh v Jeruzalemu, Fouad Twal, to možnost zaenkrat omejuje na inozemske romarje.

Predkoncilske mašne obrede bodo na svetih krajih v Izraelu in Palestini smeli obhajati tudi duhovniki Bratovščine sv. Pija, vendar le zasebno in brez oglaševanja svojih dejavnosti. Tako je zapisano v dekretu, ki ga je minuli teden na svoji spletni strani http://www.lpj.org/ objavil jeruzalemski patriarhat.

Glede na število katoliških cerkva na svetih krajih, ki so dostopne romarjem iz vsega sveta, bodo morali mašni obredi v predkoncilski obliki ostati izjema, poudarja patriarh Twal, načeloma pa naj bi bili dovoljeni tistim skupinam romarjev, ki na ta način bogoslužja obhajajo tudi v domačih cerkvah. Bogoslužij po tridentinskem obredu za tamkajšnje katoličane dekret sploh ne omenja.

Odgovornim za posamezne cerkvene objekte pa predpisuje, da morajo imeti na voljo predkoncilske misale, ustrezna liturgična oblačila in ostale pripomočke. Za krste, birme in poroke po starem obredu je potrebno izrecno dovoljenje škofa, za diakonska, duhovniška in škofovska posvečenja pa pisna privolitev jeruzalemskega patriarha.

Kupi v trgovini

Beseda za na pot
Duhovnost
7,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh