Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Taize se vračajo množična srečanja

Mojca Masterl Štefanič
Za vas piše:
Mojca Masterl Štefanič
Objava: 15. 07. 2021 / 14:09
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 15.07.2021 / 14:15
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Taize se vračajo množična srečanja
Molitev v taizejski cerkvi FOTO: Vatican Media

V Taize se vračajo množična srečanja

Po težkem letu zaradi koronaepidemije v ekumenski skupnosti v Taizeju v letošnjem poletju znova prirejajo mednarodna srečanja za mlade.

Skupnost je po lastnih navedbah s pristojnimi francoskimi oblastmi vzpostavila protokol, s katerim naj bi zagotovili upoštevanje potrebnih higienskih predpisov, poroča avstrijski Kathpress. Tako se bo lahko vsak teden več sto oseb udeležilo ponujenega programa; k temu sodijo skupne molitve, pogovori v manjših skupinah, tematska srečanja in sodelovanje pri potrebnih opravilih.

Posebna trenutka v letošnjem poletju sta četrti prijateljski konec tedna med mladimi kristjani in muslimani (od 15. do 18. julija) s predstavniki obeh religij in teden za mlade odrasle v starosti med 18 in 25 let na temo »Upanje proti vsemu upanju« (med 22. in 29. avgustom).

Vsak teden se bo lahko več sto oseb udeležilo ponujenega programa.

Piškoti in zeliščni čaj iz Taizeja

Vsako soboto bodo iz Taizeja prek spleta neposredno prenašali eno od delavnic, na taizejski spletni strani so redni slušni prenosi večernih molitev, ob sobotah pa so te predvajane v video obliki na taizejskem spletnem kanalu YouTube. Taizejski bratje so v pretelih mesecih razvili nekaj novih izdelkov, recimo piškoti iz njihove lastne proizvodnje (»Carres de Taize«) in domači zeliščni čaji, ki jih bratje pripravljajo sami.

Vasica Taize na jugu francoske pokrajine Burgundije je simbol ekumenskega gibanja. Tamkajšnja krščanska skupnost je nastala v štiridesetih letih prejšnjega stoletja in se je kmalu razvila v stičišče mladih kristjanov z vsega sveta. Bratski skupnosti pripada okoli 100 mož iz približno 25 držav. Od tega jih četrtina živi v manjših bratskih skupnostih v Aziji, Afriki, Latinski Ameriki in v predmestju Pariza. Ti bratje svoje življenje delijo z otroki z ulice, zaporniki, umirajočimi in osamljenimi. Taizejski bratje redno prirejajo tudi mladinska srečanja v vseh delih sveta. Vsako leto se na silvestrovo v enem od evropskih velemest v molitvi zberejo mladi kristjani iz različnih držav, tudi iz Slovenije.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh