Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Danes poslanci ponovno o spremembah družinskega zakonika

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 17. 10. 2022 / 15:36
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 18.10.2022 / 06:16
Ustavi predvajanje Nalaganje
Danes poslanci ponovno o spremembah družinskega zakonika
Bodo poslanci jutri ponovno zaobšli voljo ljudstva, dvakrat izraženo na referendumih? FOTO: Mojca Purger

Danes poslanci ponovno o spremembah družinskega zakonika

Potem ko so državni svetniki minuli teden z izglasovanim odložilnim vetom sporne spremembe družinskega zakonika, ki istospolnim partnerskim zvezam omogočajo posvojitev otroka, vrnili v državni zbor, so jih poslanke in poslanci na današnjem glasovanju v okviru odbora DZ za delo ponovno potrdili.

Za predlog mnenja, da je Zakon o spremembah družinskega zakonika ustrezen, je na 9. nujni seji glasovalo 10 koalicijskih članic in članov odbora za delo, družino, socialne zadeve in invalide, proti pa 5 iz vrst koalicijskih SDS in NSi. Zdaj bo državni zbor na podlagi odločitve odbora o spremembah vnovič odločal danes od 14. ure dalje na 21. izredni seji.

Kaj pravijo državni svetniki?

V razpravi je zahtevo za ponovno odločanje državnega zbora o zakonu pojasnil državni svetnik Branko Tomažič in ponovno izpostavil, da je novela družinskega zakonika, s katero naj bi se sledilo odločbam ustavnega sodišča iz letošnjega junija, zaobšla voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih, ravno tako je s sprejeto zakonsko možnostjo posvojitve otrok v istospolno partnerstvo kršen 53. člen ustave, ki zagotavlja varstvo družine, materinstva, očetovstva, otrok in mladine.

Glasovanje v državnem zboru bo v okviru torkove 21. izredne seje, ki se bo začela ob 14. uri.

Kaj pravi opozicija?

Poslanka SDS Alenka Helbl je v razpravi izpostavila, da posvojitev otroka ni temeljna človekova pravica, temveč je »posvojitev pravica otroka, da zaživi v najprimernejšem okolju in najprimernejši družini zanj«, poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je poudaril: »Predsednik vlade se tako rad sklicuje na papeža Frančiška, trga njegove izjave iz konteksta in pove, kar mu pride prav. Je pa papež Frančišek tudi dejal, naj spoštujemo stališča, ki so oddaljena od naših, in zahtevamo spoštovanje naših stališč.«

Kaj pravi ministrstvo?

Državni sekretar na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Simon Maljevac je ponovil, da je po njegovem vse, kar spremembe prinašajo, to, da lahko istospolni partnerji kandidirajo za posvojitev otroka, pri postopku pa se vedno izhaja iz posameznega otroka, za katerega se vedno išče najprimernejše starše, je zagotovil Maljevac.

Zbiranje podpisov za referendum se bo lahko začelo, ko bo predsednica DZ razpisala 35-dnevni rok. Če bo DZ odločil, da referenduma ne podpiše, Aleš Primc obljublja pritožbo na Ustavno sodišče.

Kaj sledi jutri?

Jutri je na glasovanju v državnem zboru pričakovati podoben izid kot pred dvema tednoma, ko je Zakon o spremembah družinskega zakonika podprlo 48 koalicijskih poslancev, proti je bilo 29 opozicijskih. Takoj po izglasovanju so se v koaliciji Za otroke gre! angažirali pri zbiranju podpisov za nov družinski referendum in v le petih dneh namesto potrebnih 2.500 zbrali kar 30.600 podpisanih obrazcev pobude volivcev za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma.

Kaj sledi pojutrišnjem?

Da bo do referenduma prišlo, bodo morali Aleš Primc, Metka Zevnik in ostali iz koalicije Za otroke gre! po tem, ko bo predsednica državnega zbora Urška Klakočar Zupančič razpisala rok za zbiranje 40.000 na upravnih enotah overjenih podpisov za referendum, to storiti v 35 dneh. Lahko pa bo državni zbor sprejel tudi sklep, da referenduma ne razpiše, kar se je zgodilo že v letih 2011 in 2015 – v tem primeru Primc napoveduje novo pritožbo na Ustavno sodišče.

Nalaganje
Nazaj na vrh