Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Po vetu državnega sveta se spremembe družinskega zakonika vračajo v DZ

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 10. 2022 / 17:22
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2022 / 17:31
Ustavi predvajanje Nalaganje
Po vetu državnega sveta se spremembe družinskega zakonika vračajo v DZ
FOTO: zajem zaslona

Po vetu državnega sveta se spremembe družinskega zakonika vračajo v DZ

Zakon o spremembah družinskega zakonika, ki so ga minuli teden sprejeli poslanke in poslanci, gre nazaj v odločanje v državni zbor, saj je državni svet nanj danes izglasoval odložilni veto.

Državni svetniki so namreč na današnji popoldanski 32. izredni seji razpravljali in glasovali o predlogu desetih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem za odložilni veto na zakon o spremembah družinskega zakonika. Pod predlog so se poleg Tomažiča podpisali še svetniki mag. Marko Zidanšek, Željko Vogrin, Milan Ozimič, Bojan Kekec, Rajko Fajt, Tone Hrovat, Franci Rokavec, Cvetko Zupančič in dr. Marjan Maučec.

17 za, 11 proti, eden vzdržan

Poleg desetih podpisnikov so na današnjem popoldanskem glasovanju, na katerem je za predlog za odložilni veto glasovalo 17 in proti 11 svetnikov (eden je bil vzdržan, 11 pa jih je manjkalo), predlog odložilnega veta podprli še državni svetniki dr. Matjaž Gams, Franc Golob, Franjo Naraločnik, Dušan Strnad, Branko Šumenjak, Bogomir Vnučec in predsednik državnega sveta Alojz Kovšca.


Mimo volje ljudstva

Po mnenju predlagateljev veta je sprejem sprememb zakona, ki tudi omogočajo istospolnim posvojitev otrok, zaobšel voljo ljudstva, dvakrat izraženo na referendumih leta 2012 in 2015. Prav tako se po njihovem s sprejeto ureditvijo krši 53. člen Ustave, skladno s katerim država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke in mladino in ustvarja za to varstvo potrebne razmere. Spremembe zakona po njihovem rušijo tradicionalne družinske vrednote in negativno vplivajo na pojmovanje materinstva in očetovstva v naši družbi.

Kovšca: To ni veto na odločbo US

Predsednik državnega sveta Alojza Kovšca je v današnji razpravi opozoril: »Danes sem dobil občutek, da se želi javnosti prikazati, da razpravljamo o odločbi Ustavnega sodišča. To ni tema današnje razprave, tudi veto ni veto na odločbo US, temveč veto na zakon, ki naj bi spoštoval odločbo US. Razpravljamo o zakonu, ne o ustavni presoji. In da, ta razprava je ideološko in kulturno pogojena. Očitno je, da imamo drugačne vrednostne sodbe in drugačna merila, da razpravljamo po svoji vesti, želim pa ograditi državni svet od teze, da razpravljamo o odločbi US – to preprosto ni res. Razpravljamo o zakonu, ki naj bi to sodbo implementiral.«

Preberite še: V tednu dni zbrali več kot 30.000 podpisov!

Dr. Gams: Opozoriti na nasilno ideologijo

Z njim se je v utemeljitvi svojega glasu (za predlog) strinjal tudi svetnik dr. Matjaž Gams: »Če bi glasovali o sklepu Ustavnega sodišča, bi seveda glasoval zanj. Toda o tem mi sploh ne moremo glasovati – mi glasujemo o razširitvi besedila. Ne glasujemo proti pravicam istospolnih ljudi, ki imajo pri nas vse pravice kot vsi drugi, in prav je tako. Zakaj bom torej glasoval za pravice otrok in veto? Odločitev ni enostavna, kolebal sem, a bom vseeno glasoval za veto, ker je ideologija, ki prihaja tudi skozi ta zakon, zelo agresivna in se ji nihče ne postavi nasproti. V državnem svetu pa imamo možnost opozoriti na to in moj glas za veto je zlasti za to, da opozorimo, kaj prihaja, in se temu nasilju zoperstavimo.«

Nalaganje
Nazaj na vrh