Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Bo državni svet izglasoval veto na spremembe družinskega zakonika?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 11. 10. 2022 / 05:00
Oznake: Parlament, Politika
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 11.10.2022 / 14:57
Ustavi predvajanje Nalaganje
Bo državni svet izglasoval veto na spremembe družinskega zakonika?
Državni svet bo razpravljal in odločal o predlogu za odložilni veto na zakon o spremembah družinskega zakonika. FOTO: Državni svet

Bo državni svet izglasoval veto na spremembe družinskega zakonika?

Državni svet bo na današnji 32. izredni seji razpravljal o predlogu desetih svetnikov s prvopodpisanim Brankom Tomažičem za odložilni veto na zakon o spremembah družinskega zakonika, ki ga je minuli torek sprejel državni zbor.

Prenos 32. izredne seje državnega sveta v živo:


Pod predlog odložilnega veta so se poleg prvopodpisanega Branka Tomažiča podpisali še mag. Marko Zidanšek, Željko Vogrin, Milan Ozimič, Bojan Kekec, Rajko Fajt, Tone Hrovat, Franci Rokavec, Cvetko Zupančič in dr. Marjan Maučec.

Mimo volje ljudstva

Po mnenju predlagateljev je sprejem sprememb zakona, ki med drugim istospolnim omogočajo posvojitev otrok, zaobšel voljo ljudstva, izraženo na dveh referendumih v povezavi z družinskim zakonikom leta 2012 in 2015.

Stari starši še vedno brez možnosti posvojitve

»S predlagano možnostjo posvojitve otrok s strani istospolnih partnerjev se neutemeljeno in v nasprotju z voljo ljudstva širi krog možnih posvojiteljev otrok, pri čemer se še vedno ne dopušča posvojitve otroka s strani sorodnika v ravni vrsti, t. j. starih staršev, četudi je pri njih vzpostavljena krvna vez,« je zapisano v obrazložitvi predloga odložilnega veta.

Predlog odložilnega veta bo sprejet, če bo zanj na torkovi 32. izredni seji glasovala večina prisotnih državnih svetnikov (vseh je 40).

Kršen 53. člen Ustave

Po mnenju podpisnikov so istospolni partnerji tudi po trenutni ureditvi v vseh ključnih elementih obravnavani enako kot raznospolni, razlikujejo se zgolj poimenovanja življenjskih skupnosti, v katerih živijo. Po njihovem se s sprejeto ureditvijo krši tudi 53. člen Ustave, skladno s katerim država varuje družino, materinstvo, očetovstvo, otroke, mladino in ustvarja za to varstvo potrebne razmere.

Poseg v tradicionalno razumevanje zakonske zveze in družine

Podpisniki so prepričani, da spremembe zakona »neprimerno posegajo v tradicionalno razumevanje zakonske zveze in družine kot skupnosti moža, žene in njunih potomcev, saj slednjo popolnoma redefinira. S tem ruši tradicionalne družinske vrednote in negativno vpliva na pojmovanje materinstva in očetovstva v naši družbi.«

Družini se jemlje vlogo temeljne celice družbe

Družini se, tako predlagatelji, s sprejetimi določbami odvzema vlogo temeljne celice družbe kot podlage za nadaljevanje človeškega življenja, otrokom pa krši njihove temelje pravice, da so pri vzgoji deležni moškega in ženskega principa čustvovanja, vzgoje in delovanja.

Prvopodpisani pod predlog za odložilni veto je državni svetnik Branko Tomažič. FOTO: Društvo SKZ

Posvojitev, pravica otroka in ne odraslih

Glede posvojitve pa so Tomažič in sopodpisniki prepričani, da je ne bi smeli obravnavati kot pravico odraslih, temveč kot pravico otroka, da se mu zagotovi najboljše možno okolje za njegovo odraščanje, vzgojo in življenje, ki mu bo v največjo korist.

V DZ 48 glasov za in 29 proti

Državni zbor je sicer v torek, 4. oktobra, spremembe družinskega zakonika podprl z 48 glasovi za (poslanci koalicijskih strank Gibanje Svoboda, SD, Levica in italijanski manjšinski poslanec) in 29 glasovi proti (poslanci opozicijskih strank SDS in NSi).

Predlog veta bo sprejet, če ...

Predlog odložilnega veta bo sprejet, če bo zanj na torkovi 32. izredni seji glasovala večina prisotnih državnih svetnikov (vseh je 40). V tem primeru se bo vladni predlog sprememb družinskega zakonika vrnil v ponovno odločanje v državni zbor.

Na prejšnji izredni seji izglasovana oba predlagana veta

Mimogrede: na prejšnji izredni seji 20. julija so državni svetniki izglasovali oba predlagana veta, in sicer na novelo zakona o RTV Slovenija (16 svetnikov je bilo za in 15 proti) in na zakon o odpravi škodljivih posledic prejšnje oblasti (17 svetnikov za in 13 proti).

Nalaganje
Nazaj na vrh