Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

Primc napoveduje nov referendum

Za vas pišejo:
Mojca Purger, Janez Porenta
Objava: 04. 10. 2022 / 14:53
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 04.10.2022 / 19:29
Ustavi predvajanje Nalaganje
Primc napoveduje nov referendum
Aleš Primc je že napovedal zbiranje podpisov za nov družinski referendum. FOTO: Tatjana Splichal

Primc napoveduje nov referendum

Koalicijski poslanci so na današnjem glasovanju v državnem zboru večinsko podprli vladni predlog sprememb družinskega zakonika, ki določa, da bodo raznospolne in istospolne zveze izenačene v pravnih posledicah iz zakonika, vključno z možnostjo posvojitve. Aleš Primc je že napovedal zbiranje podpisov za družinski referendum.

Kako so glasovali predsedniški kandidati? Janez Cigler Kralj (PS NSi) je nasprotoval sprejetju predloga sprememb družinskega zakonika, Miha Kordiš (PS Levica) ga je podprl, Anže Logar (PS SDS) pa se je vzdržal. Kako so glasovali ostali poslanke in poslanci, preverite TUKAJ.

Na javnem glasovanju v državnem zboru je vladni predlog družinskega zakonika, ki sledi odločbi Ustavnega sodišča, podprlo 48 prisotnih poslank in poslancev vseh treh koalicijskih strank in poslanec italijanske manjšine, medtem ko mu je nasprotovalo 29 poslank in poslancev opozicijskih strank SDS in NSi. Pred tem so bili zavrnjeni vsi trije amandmaji poslanske skupine SDS, sprejet pa amandma koalicijskih poslanskih skupin.

Poslanke in poslanci so glasovali takole. FOTO: zajem zaslona

Voditelj koalicije Za otroke gre Aleš Primc je takoj po potrditvi spremenjenega družinskega zakonika poudaril, da je »ponovno na nas, na navadnih ljudeh, da na referendumu zaščitimo naše otroke in spoštovanje materinstva in očetovstva v Sloveniji.« Vse je povabil, naj oddajo podpis in se vključijo v zbiranje podpisov za družinski referendum – teh prvih podpisov še ni treba overjati na upravnih enotah.

V protest dogajanju v državnem zboru so minuli torek v Ljubljani izpeljali shod za zaščito otrok in družin. FOTO: Mojca Purger

Aleš Primc je poudaril, da smo o teh stvareh ljudje na referendumih odločali že trikrat in vselej z veliko večino odločili, da otrok potrebuje mamo in očeta. »Na vseh treh referendumih je 1.085.275 državljank in državljanov glasovalo za spoštovanje otrokove pravice do mame in očeta,« je izpostavil Primc in dodal, da še vedno verjame v moč referendumov in v to, da se bodo ljudje zganili.

»20 let smo uspeli zavarovati naše otroke. To je zasluga zmag na družinskih referendumih. Velika večina se ne strinja s posvojitvami otrok v LGBTQIA+ razmerja. Prav tako ne z učenjem otrok v vrtcih in šolah, kako se spreminja spol in spolna usmerjenost,« je prepričan Primc, ki je ob tem še enkrat podčrtal: »Ko gre za otroke, za mame in očete, ni predaje. Otroci so vse, kar imamo.«

Danes izglasovana uzakonitev pravice istospolnih do posvojitve otrok za Aleša Primca ni poraz. »Poraz bi bil le, če bi prenehali z bojem za dobro otrok. Če pa naredimo vse, kar je v naši moči, delamo prav, tudi če ne vidimo takoj rezultatov našega dela.«

Preberite tudi: Veliki družinski shod za zaščito otrok in družin

Minuli torek so kot protest dogajanju v državnem zboru in sprejemanju predloga sprememb družinskega zakonika, ki spreminja definicijo zakonske zveze in uvaja posvojitve otrok v istospolna razmerja, v Ljubljani izpeljali tudi shod za zaščito otrok in družin, »največjega za podporo družin v zgodovini Slovenije«. Zbrani so z udeležbo želeli pokazati, da spoštujejo materinstvo in očetovstvo.

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
Dve zgodbi enega zakona
Pričevanja
24,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh