Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V treh desetletjih ubitih tisoč misijonarjev

Objava: 26. 03. 2012 / 15:13
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V treh desetletjih ubitih tisoč misijonarjev

Med leti 2001-11 je bilo med misijonarji zabeleženih dvesto petinpetdeset smrti, v zadnjem letu, 2011, je bilo ubitih šestindvajset misijonarjev.

Sodeč po poročilu, ki ga je minuli teden objavila rimska katoliška agencija Fides, je bilo v obdobju med leti 1980 in 2011 ubitih najmanj tisoč misijonarjev. V letih 1980–89 je zabeleženih sto petnajst smrti med misijonarji. Številka je precej nižja od dejanskega števila ubitih, pojasnjuje Fides, saj se nanaša zgolj na potrjene primere.

V naslednjem desetletju se je število smrti močno povečalo, saj so bili ubiti kar šeststo štirje misijonarji. Med vzroki za toliko višjo številko so tudi razširjena merila za beleženje mrtvih. V poročilih niso beležili le smrti, ki so bile neposredna posledica verskega preganjanja, pač pa vse misijonarje, ki so življenje izgubili na nasilen način v času opravljanja svojih pastirskih dolžnosti.

Poleg tega so spori v Ruandi leta 1994 povzročili najmanj dvesto štiriinosemdeset žrtev med misijonarskimi delavci. Fides v svojem poročilu omenja tudi izboljšanje poročanja množičnih medijev, saj so novice o smrtih misijonarjev prihajale tudi iz najbolj odmaknjenih krajev, kar pa je prav tako prispevalo k višjemu zabeleženemu številu nasilnih smrti.

Med leti 2001-11 je bilo med misijonarji zabeleženih dvesto petinpetdeset smrti. V zadnjem letu, 2011, je bilo ubitih šestindvajset misijonarjev: osemnajst duhovnikov, štiri redovnice in štirje laiki.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh