Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V tretje gre rado: Merz na čelu nemških krščanskih demokratov

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 22. 01. 2022 / 13:56
Oznake: Politika, Svet
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 22.01.2022 / 14:05
Ustavi predvajanje Nalaganje
V tretje gre rado: Merz na čelu nemških krščanskih demokratov
Friedrich Merz je bil edini kandidat za predsednika CDU. Prejel je skoraj 95 odstotkov glasov. FOTO: Twitter Friedrich Merz

V tretje gre rado: Merz na čelu nemških krščanskih demokratov

Na današnjem virtualnem kongresu so nemški krščanski demokrati (CDU) za predsednika izvolili Friedricha Merza. Na tem mestu je nasledil Armina Lascheta, ki je po lanskem porazu na parlamentarnih volitvah napovedal umik s tega položaja.

Merza je za predsednika stranke podprlo 915 od 983 delegatov, 16 pa se jih je glasovanja vzdržalo. Odločitev morajo uradno potrditi še z glasovanjem po pošti, izidi pa naj bi bili razglašeni 31. januarja, sporočilo agencije dpa povzema STA.

Kdo je Friedrich Merz?

66-letni Merz je nemški odvetnik, politik in od danes tudi vodja Krščansko-demokratske unije (CDU). Med letoma 1989 in 1994 je bil poslanec v Evropskem parlamentu, od leta 1994 do 2009 poslanec Bundestaga, kjer je bil med letoma 2000 in 2002 predsednik poslanske skupine CDU/CSU. V Bundestag se je vrnil leta 2021. Je katoličan in francoskega hugenotskega porekla po materini strani. Njegova žena Charlotte Merz je sodnica, s katero imata tri otroke.

Enotnost in preporod

Merz je na decembrskih posvetovalnih volitvah prejel dobrih 62 % podpore skoraj med skoraj 400.000 člani Krščansko-demokratske unije. Stranko je nagovoril tik pred glasovanjem in jo pozval k enotnosti in preporodu. Na Twitterju je med drugim zapisal: »Stojimo na trdnih temeljih in ne sledimo duhu časa. Zagovarjamo civilno družbo, družino in svobodo izražanja. Družbenih skupin ne izključujemo, ampak jih združujemo.«

V tretje gre rado

Merz je kot protikandidat Annegret Kramp-Karrenbauer in Armina Lascheta doslej že dvakrat poskušal prevzeti vodenje stranke, a je bil pri tem neuspešen. Stranko prevzema v prelomnem času po lanskem bolečem porazu na volitvah. Njeni člani zato upajo, da bo današnji kongres, ki je potekal pod geslom »Močna baza«, stranko dal nov zagon.

Kupi v trgovini

Izpostavljeno
Pot v samoslovenstvo
Zgodovina
39,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh