Zapri
Iskanje

Kdo je novi prvi mož CDU Armin Laschet?

Janez Porenta
Za vas piše:
Janez Porenta
Objava: 18. 01. 2021 / 06:19
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 18.01.2021 / 08:05
Ustavi predvajanje Ustavi predvajanje

Kdo je novi prvi mož CDU Armin Laschet?

Kdo je novi prvi mož CDU Armin Laschet?
Če bo septembra tudi kanclerski kandidat, bo v primeru izvolitve prvi katoliški kancler po Kohlu.

Vsi trije kandidati za novega predsednika CDU, tudi Armin Laschet, so bili katoliki. FOTO: spletNovi predsednik nemških krščanskih demokratov (CDU) je Armin Laschet, ministrski predsednik Severnega Porenja-Vestfalije, ki je v drugem krogu glasovanja na strankinem digitalnem kongresu prepričal 521 od skupno 991 delegatov, njegov tekmec Friedrich Merz pa 466. Za nasledstvo odstopljene Annegret Kramp-Karrenbauer se je boril še nekdanji minister za okolje Norbert Röttgen. Uradno bo stranka rezultate glasovanja potrdile v petek, 22. januarja.

Ženo spoznal v cerkvenem pevskem zboru

Kdo je 59-letni Armin Laschet? Rodil se je v Burtscheidu blizu meje z Belgijo in Nizozemsko v katoliški družini valonskega porekla, po starih starših po očetovi strani je belgijskih korenin. Od leta 1985 je poročen s Susanne Malangre, s katero se je že kot otrok spoznal v cerkvenem pevskem zboru in ki ima ravno tako valonske prednike, le da francosko govoreče. Imata tri otroke, dva sinova in hčerko.

Katoliški novinar, urednik in direktor

Laschet, ki tekoče govori francosko, je študiral pravo in novinarstvo. Bil je dopisnik radijske in televizijske mreže Bayerischer Rundfunk iz Bonna, nato med letoma 1991 in 1994 urednik lokalnega katoliškega časnika KirchenZeitung Aachen, od leta 1995 do 1999, ko ga je že zaneslo tudi v politične vode, pa direktor katoliške založbe Einhard-Verlag, ki jo je pred tem vodil njegov tast Heinrich Malangre.Vnet zagovornik migracijske politike Merklove

Nekdanjemu članu evropskega parlamenta kritiki očitajo popolno zvestobo kanclerki Angeli Merkel, bil je tudi vnet zagovornik njene migracijske politike. Pred glasovanjem v parlamentu junija 2017 je izrazil svoje nasprotovanje uvedbi istospolnih zakonskih zvez v Nemčiji. V zadnjih mesecih je zavzel drugačno stališče od večine glede protikoronske politike, saj je zagovarjal sproščanje ukrepov.

Krepitev katolištva v CDU

Tako kot njegova predhodnica Annegret Kramp-Karrenbauer je tudi Armin Laschet, ki velja za dobrosrčnega iskalca konsenza, deklariran katoličan, enako kot njegova neuspela protikandidata Merz in Röttgen. Če bo septembra tudi kanclerski kandidat CDU, bo v primeru izvolitve šele četrti katoličan na kanclerskem stolčku po drugi svetovni vojni. Od Willyja Brandta (1969 – 1974) dalje so bili vsi kanclerji z Merklovo vred protestanti z izjemo katolika Helmuta Kohla (1982 – 1998).

Podprite Družino!

Članek, ki ga brez omejitev berete, za vas posebej ustvarja uredništvo spletnega medija Družina.

Medtem ko so članki tednika Družina, prilog in revij tudi v digitalni obliki dostopni samo naročnikom, želimo, da bi bile naše dnevne novice o družbi in Cerkvi še naprej brezplačne in prosto dostopne vsem na spletu.

Zato vas prosimo, da nas podprete z darom v sklad za razvoj.

Tako boste bistveno pripomogli, da se bo glas slovenskih katoličanov slišal tudi na spletu in preko družabnih omrežij.

Družina d.o.o., Krekov trg 1, 1000 Ljubljana
SI56 02014-0015204714, odprt pri NLB

Sklic: 00  76805Hvala že v naprej za vaš prispevek!

Uredništvo spletnega medija Družina 

Preberi tudi

Kupi v trgovini

Novo
Izpostavljeno
39,90€ Poglej izdelek: Pot v samoslovenstvo
Nalaganje
Nazaj na vrh