Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Sloveniji z novo metodo vstavljanja srčne zaklopke

Za vas piše:
Marko Mesojedec
Objava: 02. 11. 2022 / 12:47
Oznake: Slovenija, Zdravje
Čas branja: 3 minute
Nazadnje Posodobljeno: 02.11.2022 / 14:10
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Sloveniji z novo metodo vstavljanja srčne zaklopke
FOTO: UKC LJ

V Sloveniji z novo metodo vstavljanja srčne zaklopke

V drugi polovici oktobra so v UKC Ljubljana opravili prvi transkatetrski implantaciji umetne zaklopke na mesto obolele mitralne zaklopke. Kot so sporočili iz ljubljanskega UKC, tovrstni poseg predstavlja nov mejnik pri zdravljenju slovenskih bolnikov, saj v tem primeru ni potrebna uporaba naprave za zunajtelesni krvni obtok, prav tako pa je pristop možen preko bistveno manjše rane na levi strani prsnega koša.

»Sama uvedba metode v Sloveniji, katere priprava je trajala dve leti, je bila mogoča le zaradi izjemnega interdisciplinarnega sodelovanja zdravstvenih delavcev in vodstva KO za srčno in žilno kirurgijo«, so zapisali v UKC Ljubljana in dodali, da so pri človeku transkatetrsko vstavitev mitralne zaklopke »opravili že pri okoli 1100 bolnikih v 98 svetovnih centrih, kar UKC Ljubljana postavlja ob bok najnaprednejšim centrom na svetu«.

Za koga primerna nova zaklopka?

Po navedbah predstojnika kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja UKC Ljubljana Nikole Lakiča je nova zaklopka najbolj primerna za bolnike, ki so operacijo na srcu že imeli in potrebujejo novo. Prav tako je primerna za tiste, za katere kirurško zdravljenje in zdravljenje z mitralno sponko ni primerno oziroma predstavlja preveliko tveganje. Dodal je, da je namestitev te zaklopke manj tvegana, bolniku pa izboljša kakovost življenja in omogoči hitrejše okrevanje.

FOTO: UKC Ljubljana

Stara zaklopka ostane na mestu

Vodja katetrskega laboratorija UKC Ljubljana Matjaž Bunc je pojasnil, da gre za klasično zasnovo zaklopke z elastičnim skeletom, ki ga je s posebno aplikacijsko tehniko mogoče zložiti v majhen volumen, znotraj zaklopke pa so lističi iz prašičjega perikarda. Zloženo zaklopko kirurgi po tulcu pripeljejo na mesto postavitve v levi atrij in jo namestijo tako, da zavzame svojo pozicijo znotraj mitralne zaklopke, zasidra pa se v srčno konico. Stara zaklopka torej ostane na mestu in funkcionira kot sidro za novo zaklopko, je še razložil.

Namestitev nove zaklopke desetim bolnikom na leto

Lakič je povedal, da v UKC letno pričakujejo namestitev zaklopke desetim bolnikom. Stroški zdravljenja z zaklopko pa v celoti še niso pokriti iz zavarovanja, saj je metoda relativno nova. »Čaka nas še dolga in krvava pot. Mislim pa, da bomo uspeli, saj je napredek tisti, ki narekuje razvoj in s tem kvaliteto bolnikovega življenja,« je povedal za STA.

FOTO: UKC Ljubljana

Bolnik med posegom v splošni anesteziji

Pri zdravljenju so uporabili trenutno edino komercialno razpoložljivo zaklopko podjetja Abbott, ki se imenuje Tendyne. »Bolniki so med tovrstnim posegom v splošni anesteziji. Sam poseg vstavitve zaklopke Tendyne zajema rez, dolg približno 8 centimetrov, ki ga napravimo v 5. ali 6. medrebrju na levi strani prsnega koša. S tem je omogočen dostop do vrha levega prekata, preko katerega z vodilom vstavimo zaklopko Tendyne v obolelo mitralno zaklopko. Potem ko z ultrazvokom srca in fluoroskopijo potrdimo, da je položaj v srcu ustrezen, zaklopko razpnemo. S posebnim mehanizmom na zunanji strani levega ventrikla zasidramo vrvico, ki tako skrbi, da zaklopka ostane na pravem mestu v srcu.«

Oba obravnavana bolnika po posegu okrevata dobro, so še sporočili iz UKC Ljubljana.


Nalaganje
Nazaj na vrh