Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Varšavi ekumensko bogoslužje ob začetku poljskega predsedovanja Svetu Evropske zveze

Objava: 04. 07. 2011 / 13:50
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Varšavi ekumensko bogoslužje ob začetku poljskega predsedovanja Svetu Evropske zveze

Simbolna predaja predsedovanja Madžarske Poljski tudi z narodnim romanjem madžarskih vernikov na Poljsko.

Ob poljskem prevzemu predsedovanja Svetu Evropske zveze minuli petek so v Varšavi priredili ekumensko bogoslužje in razpravo ob okrogli mizi. Med nedeljskim bogoslužjem v evangeličansko-luteranski cerkvi v Varšavi so predstavniki Cerkva, združenih v Madžarskem ekumenskem svetu, simbolno predali predsedovanje Sveta Evropske zveze Poljakom. Po končanem bogoslužju so udeleženci skupaj sedli za okroglo mizo k razpravi na temo 'Skupaj za Evropo'.

Med razpravljalci so bili med drugim Gergely Pröhle, državni tajnik na madžarskem zunanjem ministrstvu in predstavnik sinode Madžarske evangeličansko-luteranske Cerkve, Tomasz Siemoniak, državni tajnik poljskega notranjega ministrstva, nekdanji nemški minister Markus Meckel, poljski pravoslavni duhovnik Henryk Paprocki, predsednik Poljskega ekumenskega sveta, Ireneusz Lukas, ter predstavnica poljske luteranske Cerkve, Halina Radacz. Razpravo je vodil Rüdiger Noll, direktor komisije 'Cerkev in družba' in generalni tajnik Konference evropskih Cerkva.

Simbolna predaja predsedovanja Svetu Evropske zveze Madžarske Poljski je bila zaznamovana tudi z narodnim romanjem madžarskih vernikov na Poljsko. Romanja, ki se je zaključilo 30. junija, se je udeležilo več kot tisoč madžarskih vernikov, obiskali pa so vse najpomembnejše kraje, ki povezujejo obe deželi: Krakov, Čenstohovo in Stary Sacz.

Na ta način želimo Evropi pokazati, da je naša skupnost zgrajena na enem duhovnem temelju, je pojasnil pobudnik akcije in predsednik madžarskega parlamenta, Laszlo Köver. Skupaj z njim so romali tudi nekateri škofje, med njimi Janos Szekely iz nadškofije Esztergom-Budimpešta, Jozsef Tamas iz škofije Alba Julia v romunski Transilvaniji ter Antal Majnek iz Mukačeva v Ukrajini.

Kupi v trgovini

Molitev na pet prstov
Molitveniki
2,00€
Nalaganje
Nazaj na vrh