Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikan prihaja električni avtomobil

Za vas piše:
Mojca M. Štefanič
Objava: 02. 06. 2021 / 12:41
Čas branja: 1 minuta
Nazadnje Posodobljeno: 03.06.2021 / 12:27
Ustavi predvajanje Nalaganje
V Vatikan prihaja električni avtomobil

V Vatikan prihaja električni avtomobil

Posebno različico električnega terenskega vozila »Ocean« naj bi Svetemu sedežu dobavili do konca leta 2022.

Japonska Toyota Mirai na vodni pogon FOTO: Toyota

Vatikan širi svoj vozni park: kot so po navedbah avstrijskega Kathpressa pred dnevi poročali italijanski mediji, pri Svetem sedežu pričakujejo električni papamobil kalifornijskega podjetja Fisker, ki ga bodo sestavili v avstrijskem Gradcu. Vozilo bo narejeno iz recikliranih materialov, za streho pa je predvidena konstrukcija s sončnimi celicami. Vodja omenjenega podjetja, Henrik Fisker, je bil pred kratkim na obisku pri papežu in mu je predstavil novi model, avto pa naj bi Vatikanu dobavili prihodnje leto.

Vozilo bo temeljilo na modelu terenskega avtomobila E-SUV Ocean, ki ga sestavljajo v Gradcu. Podjetje Fisker Inc. je sporočilo, da bo prvi v celoti električni papamobil pripravljen do konca leta 2022. Podjetje Magna Steyr v Gradcu je avgusta lani s podjetjem Fisker Inc. podpisalo predpogodbo za proizvodnjo električnega prestižnega terenskega vozila (Fisker Ocean). Avtomobil naj bi proizvajali iz številnih trajnostnih materialov in bo stal manj kot 40.000 evrov. E-avto z »zeleno« oznako naj bi bi tudi v celoti veganski: brez živalskega usnja, plastika pa izvira iz recikliranih umetnih snovi iz oceanov – od tod tudi ime modela. Vozni doseg avtomobila bo okoli 500 kilometrov.

Že lansko jesen so japonski škofje Frančišku podarili papamobil, ki deluje na vodni pogon. Toda Toyota Mirai doslej še ni bila pogosto uporabljena – navsezadnje tudi zaradi omejitev v obdobju koronaepidemije. Poleg tega se je izkazalo za razmeroma zapleteno na papeževih potovanjih zagotoviti zadostno količino goriva, ki ga omenjeno vozilo zahteva.

Kupi v trgovini

Novo
Konec krščanske civilizacije
Filozofija in esejistika
22,90€
Nalaganje
Nazaj na vrh