Menu
Košarica
Zapri

Tvoja košarica je prazna.

Zapri
Iskanje

V Vatikan se vrača zastava iz leta 1870

Objava: 21. 09. 2011 / 06:49
Oznake: Cerkev, Družba
Čas branja: 2 minuti
Nazadnje Posodobljeno: 30.01.2018 / 17:10
Ustavi predvajanje Nalaganje

V Vatikan se vrača zastava iz leta 1870

Zgodovinski primerek naj bi kardinalu Bertoneju izročili konec letošnjega septembra.

Po 141 letih se v Vatikan vrača zastava cerkvene države, ki je nekoč vihrala nad vrati obzidja Porta Pia. Kot je poročal milanski časnik 'Corriere della Sera', naj bi zgodovinski primerek 29. septembra izročili vatikanskemu državnemu tajniku, kardinalu Tarcisiu Bertoneju.

Potem ko so 20. septembra 1870 v Rim vkorakale čete italijanskega kraljestva in s tem zaključile dolgotrajni proces združevanja, je bila zastava v hrambi italijanske plemiške rodbine Ruspoli. Italijanski vojaki so tedaj v mesto vdrli na vzhodu, blizu mestnih vrat Porta Pia. Konec septembra naj bi zastavo izročili med slovesnostjo ob prazniku zavetnika papeške žandarmerije.

Zasedba Rima s strani italijanskih enot je pomenila konec cerkvene države in obenem zaključek združevanja Italije. Napadalci so s strelom naredili luknjo v mestnem obzidju v višini Ville Bonaparte v bližini mestnih vrat Porta Pia. Žena Napoleonovega pranečaka Napoleoneja Carla Bonaparteja, Cristina Ruspoli, je zastavo vzela in vse odtlej je bil ta zaradi obstreljevanja povsem preluknjan kos tkanine v lasti njene rodbine. Med zavzemanjem Rima je življenje izgubilo devetinštirideset italijanskih in devetnajst papeževih vojakov.

Italijanski kralj je leta 1870 po odposlancih v poskusu mirne integracije preostanka Papeških držav v Italijo Piju IX. (1846-78) predlagal, naj svoje ozemlje prostovoljno preda italijanskemu kraljestvu, obdrži pa posvetno oblast v Leoninskem mestu (Civitas Leonina), delu Rima zahodno od Tibere vključno z Vatikanom, ki je sicer le manjši del mesta, a še vedno bistveno večji od današnje države Vatikan. Papež je ponudbo kategorično zavrnil, zato so italijanske čete generala Raffaeleja Cadorne 20. septembra 1870 po slabem odporu papeževe vojske vkorakale v Rim. Papež se je razglasil za ujetnika in se zaprl znotraj obzidja Vatikana, ki ga tudi njegovi nasledniki niso zapustili naslednjih šestdeset let. Za neurejeno razmerje med Svetim sedežem in Italijo med letoma 1870 in 1929 se je uveljavilo poimenovanje Rimsko vprašanje, ki ga je rešila šele sklenitev Lateranskih pogodb.

Kupi v trgovini

Vstopi v sveto pismo
Sveto pismo
27,50€
Nalaganje
Nazaj na vrh